Nagyvilág

Koszovó: Tirana elsőként ismeri el, Moszkva soha

Az albán államfő Koszovóban kijelentette: országa elsőként fogja elismerni a területet független államként. Putyin orosz elnök ezzel szemben ismét hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a szerbiai tartomány elszakadását.

Albánia az első államként kívánja elismerni Koszovó függetlenségét – jelentette ki pénteken Pristinában, a dél-szerbiai tartomány közigazgatási székhelyén Bamir Topi albán államfő. A politikus közölte: Tirana nem is az első másodpercekben, hanem az első tizedmásodpercekben szeretné elismerni az új állam létét. Hozzáfűzte: ha majd egy másik ország megelőzi is ebben Albániát, „szívünkben akkor is mi leszünk az elsők”.

Topi a várható belgrádi reagálással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ha Szerbia esetleg blokád alá vonná Koszovót, annak nem lenne semmi hatása, mert Pristina nemcsak Albánia, hanem a nemzetközi közösség egészének a gazdasági támogatását is élvezi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel egy időben Moszkvában megerősítette, szerb kollégája előtt: Oroszország határozottan ellenzi Koszovó függetlenségének bármilyen, egyoldalú kikiáltását. A jelenleg az orosz fővárosban tartózkodó Boris Tadic szerb államfő és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök előzőleg átfogó orosz-szerb energiaügyi megállapodást írt alá Putyinnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik