Nagyvilág

Palesztinok tízezrei törtek át Egyiptomba

Több ezer palesztin hatolt be a Gázai övezet határán egyiptomi területre szerda reggel - közölték szemtanúk. Az emberek bevásároltak, majd visszatértek otthonukba, az egyiptomi hatóságok nem avatkoztak közbe.

A palesztinok azután özönlöttek át Egyiptomba, hogy álarcos fegyveresek pokolgépeket robbantottak a Gázát Egyiptomtól elválasztó kerítés mellett, több rést ütve rajta. Előzőleg a Gázai övezetet kormányzó Hamasz iszlamista szervezet a határnál fekvő Rafahban tüntetést szervezett az ellen, hogy Izrael lezárva tartja az övezet határát.

A palesztinok élelmiszerért, üzemanyagért, cigarettáért és egyéb olyan javakért mentek át, amelyekből hiány van a külvilágtól hat napja hermetikusan elzárt Gázai övezetben. Az egyiptomi határőrök és a Hamasz iszlamista szervezet rendőrei karba tett kézzel nézték, amint a palesztinok a beszerzett árukkal felszerelkezve visszaszállingóznak az egyiptomi oldalról.

A zsidó állam azután zárta le teljesen a külvilágtól a Hamasz tavaly júniusi hatalomátvétele óta egyébként is elszigetelt Gázai övezetet, hogy megszaporodtak az onnan izraeli határ menti településekre irányuló rakétatámadások. Az izraeli védelmi minisztérium hétfőn úgy döntött, átmeneti időre részlegesen feloldja a zárlatot, s kedden már érkezett is üzemanyag Izraelből a Gázai övezetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik