Nagyvilág

Koszovó lökést adhat a szakadároknak

Koszovó függetlenségének kikiáltása nem vonja maga után a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia haladéktalan elismerését Moszkva részéről az orosz külügyminiszter szerint.

Koszovó elismerése az orosz szándékoktól függetlenül precedenst teremthet a “szakadárok” számára világszerte, a világon legalább 200 terület van, amely erre a lépésre vár – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter év eleji sajtóértekezletén kedden Moszkvában.

A miniszter bírálta a Nyugatot, amiért kész elismerni Koszovó függetlenségét, mondván, hogy ez nem ösztönzi az albánokat a tárgyalások folytatására. Lavrov kijelentette: Moszkva továbbra is csak olyan megoldást támogat, amely megfelel mindkét félnek, s szerb kérésre kész fogadni Szerbia vezetőit.

Mindenkinek be kell szállnia a biztonsági rendszerbe

Moszkva a nemzetközi politikában a kulcsfeladatok egyikének az egész európai biztonsági építmény minőségi átalakítását, a hidegháborúban aratott győzelem ideológiájától való megszabadítását, a korszerű kollektív biztonsági rendszer megteremtését tekinti – mondta a miniszter. Rámutatott: a stratégiai egyensúly biztosítása nem lehet kizárólag Moszkva és Washington feladata, annak megteremtésébe be kell vonni más országokat is, főleg az európai államokat.

Lavrov hangsúlyozta: Oroszország elismeri, hogy Nyugat-Európának és a NATO-nak érdekei fűződnek a posztszovjet térséghez, de a vetélkedésnek ezen a területen tisztességesen kell zajlania. Mivel olyan térségről van szó, amelynek szerepe van a világ energiahordozókkal való ellátásában, s amely, sajnos, szerepel a terroristák terveiben, a szereplők ténykedésének nem valakik ellen, hanem a helyzet stabilizálásának elősegítésére kell irányulnia – mondta.

Elégedett a FÁK-kal

A Független Államok Közösségéről szólva Lavrov elismerte, hogy vannak problémák, de úgy vélte, a szervezet a sokoldalú együttműködés egyedülálló térségét biztosítja, s ígérte: Oroszország nem él vissza súlyával és azokat a megoldásokat fogja keresni, amelyeket elfogadnak partnerei.

Kijelentette: Moszkva további együttműködését Ukrajnával – egyebek mellett katonai téren – Ukrajna és a NATO további kapcsolatainak alakulásától teszi függővé. Megjegyezte, hogy a hadiipar terén történelmileg úgy alakult az együttműködés, hogy bizonyos termékek előállítása lehetetlen a két állam közös munkája nélkül. Mindenesetre Oroszország elvárja egyebek mellett a Fekete-tengeri Flottára vonatkozó szerződések maradéktalan teljesítését – mondta.

Lavrov hangsúlyozta: minden államnak joga van saját magának meghatároznia kül- és belpolitikáját, de fontos megtanulni, hogy civilizáltan és a többiek érdekeit tiszteletben tartva kell megválasztani a nemzetközi téren teendő lépéseket.

Lavrov a nácizmus ellen

A miniszter úgy vélekedett, hogy a NATO számos új tagállamában heroizálják a nácikat, át akarják írni a történelmet, s ezt eltűrik, mivel már a “tiszteletre méltó klub tagjai”. Az eddigi orosz álláspontot megerősítve újra kijelentette: a NATO további földrajzi bővítésének nincs valós biztonsági indoka.

Végül Lavrov kijelentette: Oroszország külpolitikája a pragmatizmusra és a minden állammal való együttműködés iránti készségre épül. “Bármi történjen is, Oroszország semmilyen kérdésben nem hagyja magát bevonni konfrontációba, kiegyensúlyozott, összefogást célzó politikát fog folytatni” – mondta az orosz külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik