Nagyvilág

Béremelésért tüntettek a bobbyk

Minden idők legnagyobb brit rendőrtüntetésére került sor szerdán Londonban. Az egész országból érkeztek rendvédelmi alkalmazottak, hogy nyomatékot adjanak bérrendezési követeléseiknek.

Az angol, walesi és észak-írországi rendőri erők több mint 18 ezer tagja vonult végig a brit főváros utcáin, érintve a belügyminisztériumot, a parlamentet és a Downing Street-i kormányfői hivatalt. Ez utóbbi helyszínen a rendőrök országos érdekképviseletének – Police Federation – elnöke Gordon Brown miniszterelnöknek szóló petíciót adott át.

A brit rendőrök legfőbb követelése az, hogy az erre a pénzügyi évre megszavazott, átlagosan 2,5 százalékos béremelést ne a kormány által meghatározott december 1-jéig, hanem szeptember 1-jéig visszamenőlegesen folyósítsák. A rendőrök azzal érvelnek, hogy a kormány által megszabott visszadátumozási időponttal valójában infláció alatti, mindössze 1,9 százalékos béremeléshez jutnának.

A kormány szerint a szeptembertől érvényesítendő béremelésre nincs lehetőség, mert szigorúan kordában kell tartani a közszféra bérkiáramlását. A Police Federation nem fogadja el ezt az indokot. Bejelentette, hogy bírósági úton támadja meg a kormányzati döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik