Nagyvilág

Nukleáris csapással védené magát a Nyugat

Egy magas rangú tábornokok által írt jelentés szerint a Nyugati értékeket és értékmódot komoly veszély fenyegeti. Ennek megakadályozására többek között a NATO átalakítását javasolják, katonai erőt pedig az ENSZ BT jóváhagyása nélkül is lehetne indítani. Ezenkívül megelőző nukleáris csapás bevetésére is fel kell készülnie.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Hollandia volt vezérkari főnekei szerint „a nukleáris első csapás opciója elengedhetetlen eszköz marad”, hiszen „nincs reális esélye” az atomfegyvermentes világnak – írja a The Guardian. A tanulmány, mely kiáltványnak is nevezhető, olyan aktív katonai vezetőkkel való beszélgetéseket követően született, akik nem tudják, vagy nem kívánják nyilvánosságra hozni nézeteiket – jegyzi meg a lap. A szöveget az elmúlt tíz napban a szerzők eljutatták a Pentagonnak és a NATO főtitkárának is. Az áprilisi bukaresti NATO csúcson, a The Guardian szerint, várhatóan megvitatják a dokumentumot.

Veszélyben a Nyugat

A szerzők szerint veszély fenyegeti a nyugati értékeket és életmódot, de egyelőre nincs közös akarat ennek elhárítására. A veszélyforrások között említik a politikai és vallási fanatizmust, a nemzetközi terrorizmust, a szervezett bűnözést valamint a tömegpusztító fegyverek terjedését, mint a globalizáció „sötét oldalát”, a klímaváltozást és az energiabiztonságot. Mindezek fokozzák a harcot az erőforrásokért és tömeges „környezeti” menekülthullámokat generálhatnak, a nemzetállamok és a nemzetközi szervezetek gyengülését okozhatják.

Mindezek miatt a tábornokok a NATO döntéshozatali mechanizmusának a megváltoztatását, egy új igazgatótanács létrehozását sürgetik, amelyben az Egyesült Államok, Európa és a NATO venne részt. Ezen kívül az Európai Unió „obstrukciós politikájának” és a NATO-val való rivalizálásnak befejezését javasolják.

Változtatni kell a NATO és az ENSZ működésén

A dokumentum radikális változtatásokat javasol. Így például a szakértők szerint a NATO testületeiben át kell térni a többségi döntéshozatalra a jelenlegi konszenzusos rendszer helyett, s meg kell szüntetni a nemzeti vétók lehetőségét. A NATO műveletekben ezen kívül meg kéne szüntetni a nemzeti alapú kivételeket, amelyek például jelenleg nehezítik az afganisztáni kampányt.

A jelentés úgy véli, azoknak a tagállamoknak, amelyek nem vesznek részt közös katonai műveletekben, nem kéne beleszólniuk a NATO döntéshozatali mechanizmusába. Ám talán a legkeményebb feltétel az lenne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül is be lehetne vetni katonai erőt, amennyiben „azonnali cselekvésre van szükség nagyszámú ember megvédésére” – idéz a The Guardian.

Bukhat a NATO

A tábornokok, mint az előbbiekből is kitűnik, rossz véleménnyel vannak az afganisztáni helyzetről. „ A NATO keresztúthoz érkezett, és a bukást kockáztatja”, a tanulmány szerint. A szerzők közül különösen élesen fogalmazott e tekintetben a német tábornok: „különleges szabályokat követelve a német csapatatoknak Afganisztánban a Merkel-kormány hozzájárul a NATO megszűnéséhez” – idézte a lap.

A nukleáris első csapást illetően viták voltak a szerzők között is – jegyzi meg a Guardian cikke. A német tábornok szerint ez „kétségbeesés” szülte javaslat és a NATO-nak szükséges felmutatni „a nagy botot, amelyet használni kényszerülünk, ha nincs más opció” – fogalmazott.

(Mivel az anyag tíz napja „kering”, talán nem véletlen, hogy január 19-én az orosz vezérkari főnök egy konferencián bejelentette, hogy Oroszország is készen áll a megelőző nukleáris csapásra veszélyeztetés esetén – a szerk.)

A 150 oldalas tanulmány szerzői

John Shalikasvili, négy csillagos amerikai tábornok, Clinton elnök első ciklusában az egyesített vezérkari főnökök bizottságának elnöke, később NATO főparancsnok. Klaus Naumman tábornok, a német hadsereg főparancsnoka 1991 és 1996 között, később a NATO katonai bizottságának elnöke. Peter Inge (Lord Inge) marsall, 1992-94 között a brit általános vezérkar főnöke. Henk van den Breemen, volt holland vezérkari főnök. Jaques Lanxade tengernagy, a francia hadiflotta és a védelmi vezérkar volt főnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik