Nagyvilág

Újabb szankciókkal sújtják Iránt

Hat nagyhatalom - a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - kedden megállapodott az Irán elleni újabb szankciókról szóló határozattervezet szövegében.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország fogja benyújtani a tervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában várhatóan még a hónap végén – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Értékelése szerint a hatok a korábbi szankciók „mérsékelt szigorításában” állapodtak meg, az újabb intézkedésekkel azt akarják elérni, hogy Teherán hagyjon fel az urándúsítással.

Források szerint nincs szó újabb gazdasági szankciókról, amit – mint kiszivárgott – mindenekelőtt a Teheránnal szoros gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó Kína és Oroszország ellenzett. Ezzel szemben a határozattervezet további utazási korlátozásokat irányoz elő azon iráni személyek számára, akik részt vesznek a vitatott atomprogramban. Ugyancsak előirányozza a nukleáris programban közreműködő iráni cégek, szervezetek, illetve személyek külföldi számláinak befagyasztását.

Ezt már a korábban elhatározott szankciók is tartalmazták, a mostani tervezet azonban kiterjeszti az intézkedés alá esők körét. Ugyancsak az idézett források közölték: a hat ország külügyminiszterei megegyeztek abban, hogy a tervezetet mindaddig nem teszik közzé, amíg nem juttatták el az ENSZ BT valamennyi tagjának. A miniszterek mellett a tanácskozáson részt vett Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik