Nagyvilág

Nem lesz amerikai invázió Pakisztánban

A leghatározottabban cáfolta Pervez Musarraf pakisztáni elnök, hogy az amerikai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni hajtóvadászat ürügyén invázióra készülne Pakisztánban.

Musarraf – közvetlenül nyugat-európai körútja előtt – a Die Welt című német konzervatív napilapnak adott interjújában hangsúlyozta: senki nem hatolhat be az országba, amíg erre nem kérik. “S mi nem kértük az Egyesült Államok beavatkozását” – jelentette ki az elnök, hozzátéve: ha az amerikaiak engedély nélkül hatolnak be pakisztáni területre, megsértik az ország szuverenitását.

Az Egyesült Államok – fogalmazott Musarraf – azt gondolja, hogy katonái képesek mindarra, amit a pakisztáni hadsereg nem tud megtenni. Az Oszama bin Laden, illetve az al-Kaida terroristái elleni harcra utalva az elnök teljesen hamisnak nevezte ezt a beállítást. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: az amerikaiak Afganisztán déli részén is súlyos nehézségekbe ütköznek. Szavai szerint az al-Kaida ellen az Egyesült Államokkal csakis közös fellépésről lehet szó, s csak akkor, ha megfelelően megerősített információk állnak rendelkezésre.

Bátornak tartja Bhuttót

Musarraf bátornak nevezte a tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhuttót, a Pakisztáni Néppárt (PPP) néhai vezetőjét. Megerősítette, hogy a brit rendőrséget, a Scotland Yardot kérte fel a Bhutto ellen elkövetett merénylet kivizsgálására. Reményének adott hangot, hogy sikerül feltárni a történteket.

A pakisztáni elnök elismerte, hogy az országban az elmúlt évben csaknem 1500 terrortámadást hajtottak végre, amelyek mintegy 3500 halálos áldozatot és 5300 sebesültet követeltek. Mindennek ellenére azt hangoztatta, hogy Iszlámábád képes véget vetni az erőszaknak. “Le kell győznünk a terroristákat” – hangoztatta Musarraf, aki nemzeti konszenzust ígért, és politikai megbékélést hirdetett. Cáfolta ugyanakkor, hogy a pakisztáni titkosszolgálat vele szemben is ellenséges elemekből állna, s annak irányítása kicsúszott volna a kezéből.

Magától is lemondana

Az elnök megerősítette: amennyiben a február 18-ra kitűzött parlamenti választásokon a PPP hívei más ellenzéki erőkkel összefogva – az ehhez szükséges kétharmados többséget megszerezve – igyekeznének eltávolítani őt hivatalából, tisztségéről már korábban lemond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik