Nagyvilág

Hat halott egy iraki merényletben

Hatan haltak meg egy öngyilkos merényletben a merénylőn kívül vasárnap az iraki al-Anbár tartományban - közölte a rendőrség. A célpont túlélte.

Sértetlen maradt viszont a merénylet eredeti célpontja, egy amerikai támogatást élvező szunnita törzsi vezető. A merénylő akkor gyújtotta meg az övébe rejtett robbanószert, amikor négy iraki gárdista megállította őt egy ellenőrző pontnál, a sejk Fallúdzsa melletti farmjának közelében. A robbanásban a merénylőn kívül életét vesztette a négy gárdista és két polgári személy, négy további civil megsebesült.

A sejk, Ajfan al-Isszavi az Anbári Ébredés Tanácsa elnevezésű szunnita csoport egyik vezetője. Ez a tömörülés az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya ellen fordult.
Az amerikai hadsereg ennek a csoportnak a javára írja azt, hogy az elmúlt fél évben egész Irakban csökkent az erőszak. Az ilyen, amerikaiak által támogatott iraki csoportoknak köszönhető az is, hogy sikerült kiűzni az al-Kaidát a nyugat-iraki, jórészt sivatagos al-Anbár tartomány nagy részéből.

A Reuters beszámolója szerint viszont a merénylet egy Fallúdzsától délre fekvő városban történt, ahol helybeliek egy amerikai fogságból elengedett férfi hazatérését ünnepelték. A merénylő a jelentés szerint bement a férfi házába, és ott robbantotta fel magát. Az utóbbi változat szerint hatan vesztették életüket, köztük a fogságból szabadult férfi, és heten sebesültek meg.

Az amerikai hadsereg többször figyelmeztetett, hogy az al-Kaida meg fogja kísérelni a visszatérést a tartományba, ahonnan kiűzték. Decemberben az amerikai hadsereg szerint a legkevesebb merénylet történt az iraki háború kezdete óta ebben a tartományban. Az amerikai hadsereg a kedvező fordulatra való tekintettel már jelezte, hogy idén márciusban vagy áprilisban esetleg átadja a biztonsági ellenőrzést az iraki erőknek al-Anbár tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik