Nagyvilág

Fokozott terrorkészültség Spanyolországban

Barcelona elleni merényletre készülhetett az a 14, szélsőséges iszlamista kapcsolatokkal gyanúsított személy, akit szombaton vett őrizetbe a rendőrség. Spanyolország készültségben áll, a rendőrség országszerte házkutatásokat végez.

A spanyol hatóságok szerint bizonyíték van arra, hogy a 12 pakisztáni és két indiai állampolgár terrorcselekményt tervezett az észak-spanyolországi városban. A rendőrség négy időzítő szerkezetet is talált, az összeesküvőket Barcelonában fogták el. A házkutatások során olyan vegyi anyagokra bukkantak, amelyek akár robbanószerek is lehetnek.

Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter elmondta, hogy elfogásuk számos (meg nem nevezett) európai hírszerző ügynökségtől származó értesülés alapján történt. A művelet folytatódik, és újabb házkutatások lehetségesek a nap folyamán, az ország fokozott riadókészültségben áll. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök megerősítette az őrizetbe vételek tényét, és közülte, a nyomozás folytatódik.

Az El País című madridi napilap szerint a spanyol titkosszolgálatok figyelmeztették Franciaországot, Nagy-Britanniát és Portugáliát olyan merényletek veszélyére, amelyek kapcsolatban lehetnek Pervez Musarraf pakisztáni elnök közelgő európai útjával. Spanyolországban 2004. március 11-én történt Európa legnagyobb iszlamista terrortámadása. A madridi Atocha vasúti pályaudvaron több pokolgép robbant fel, 191 ember meghalt, 1800 megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik