Nagyvilág

Román nyelvtudáshoz kötnék az állampolgárságot Erdélyben

Dan Voiculescunak, a román Konzervatív Párt elnökének vissza kellene vonnia azt a törvénytervezetét, amely megfosztaná román állampolgárságuktól azokat, akik nem beszélik az állam hivatalos nyelvét – közölte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

Dan Voiculescu, a román Konzervatív Párt elnökének törvénytervezete megvonná a román nyelvet nem ismerő, vagy annak elsajátítását elutasító polgároktól a román állampolgári jogokat. Azt mondja, hogy Európa bármely más országához hasonlóan a hivatalos nyelvet Romániában is ismernie kell az ország minden lakójának.

E megnyilatkozása miatt korábban Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki szervezetének elnöke feljelentette a konzervatív politikust az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

Nem vehetik el az állampolgárságot

Gazda akkor arra figyelmeztetett, hogy sok idős ember már nem fog megtanulni románul, különösen nem a tömbben élő székelyföldi magyarság körében. Voiculescu azonban hajthatatlannak bizonyult, s kijelentette: nem hajlandó visszavonni a tervezetet, legfeljebb annyi engedményre hajlandó, hogy előírásai ne vonatkozzanak a nyugdíjasokra.

Kelemen Hunor egy Kolozsváron tartott kötetlen beszélgetés alkalmával úgy vélekedett: egy ilyen javaslat megvalósítása hasonló lenne egyes országok múltbeli gyakorlatához, amikor is színes bőrűek nem utazhattak a fehérek autóbuszán. Emlékeztetett a román alkotmánynak arra az előírására, amely szerint egy Románia területén született személyt nem lehet megfosztani állampolgárságától.

Nacionalista hangvétel

Az ügyvezető elnök számára érthetetlen, miért kíván Voiculescu éppen ennek a témának a feszegetésével népszerűséget szerezni, hiszen ez a fajta nacionalista hangvétel például egyáltalán nem kedvezett neki az európai parlamenti választásokon.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke bukaresti sajtóértekezletén egy román újságíró kérdésére válaszolva “ostobaságnak” nevezte Voiculescu kezdeményezését, és felhívta a figyelmet arra, hogy az országban sok románnak is problémája van román nyelvtudásával. Szerinte inkább azon kellene dolgozni, hogy az ország minden lakója minél jobb feltételek mellett tanulhassa meg az állam hivatalos nyelvét.

Ezzel kapcsolatosan egyébként a román parlamentben az RMDSZ már jó ideje próbálja elérni, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekeknek más módszertan és tanterv szerint oktassák a román nyelvet és irodalmat, mint a román anyanyelvűeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik