Nagyvilág

Putyin sógora orosz kém?

A News osztrák hírmagazin állítása szerint Vlagyimir Putyin elnök sógora az az orosz férfi, akit tavaly júniusban kémkedés gyanújával őrizetbe vettek Ausztriában, majd később – diplomáciai mentességére hivatkozva – szabadon engedtek.

A folyóirat csütörtökön megjelent számában forrás megnevezése nélkül azt írta, hogy a már korábban is rejtélyes ügy most még szövevényesebbé vált. Kiderült, hogy „a szálak egészen magasra vezetnek: az illető, Vlagyimir V. ugyanis nem más, mint az orosz államfő feleségének, Ljudmila Putyinának a testvére”.

A News állítását sem az osztrák belügy- és külügyminisztérium, sem a bécsi orosz nagykövetség nem erősítette meg.

Bőkezűen fizetett az információkért

A botrány tavaly nyáron pattant ki, amikor az osztrák hatóságok bejelentették: a felső-ausztriai Gmundenben őrizetbe vettek egy feltételezett orosz kémet. A Linz melletti Hörschingben letartóztatták állítólagos bűntársát, az osztrák légierő egyik alhadnagyát is. A tiszt technikusként dolgozott a légierőnél, és németországi polgári cégekkel működött együtt. Az orosz férfi állítólag bőkezűen fizetett a tőle kapott információkért.

A News akkori beszámolója szerint a leleplezés a német és az osztrák állambiztonság, valamint az osztrák katonai elhárítás együttes nyomozásának eredménye volt. A hetilap az utóbbi évek legkényesebb ausztriai kémbotrányának nevezte az esetet. Az írta, hogy Vlagyimir V. az orosz katonai felderítő főcsoportfőnökségnek (GRU) dolgozott vezető beosztásban, és az Eurocopter cég (az EADS konszern leányvállalata) szigorúan titkos dokumentumait akarta megszerezni. (A Kurier című lap viszont azt állította, hogy a feltételezett kém az orosz külföldi hírszerző szolgálatnak (SzVR), „Vlagyimir Putyin orosz elnök kedvenc szervezetének” volt a tagja.)

Nem volt diplomáciai mentessége

A News szerint az ügyet az teszi igazán kényessé, hogy Vlagyimir V., aki tudomása szerint 2001-ig a bécsi orosz nagykövetség kereskedelmi attaséja volt, nem rendelkezett diplomáciai mentességgel. Közönséges szolgálati útlevéllel utazott be Ausztriába, ezért is vehették őrizetbe, illetve helyezhették vizsgálati fogságba. Az orosz diplomácia utólag próbált számára diplomáciai mentességet biztosítani, arra való hivatkozással, hogy az illető tagja volt az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz küldöttségének, amely részt vett az ENSZ világűrbizottságának bécsi ülésén. A hetilap szerint közbenjárt érdekében az osztrák külügyminisztérium, sőt az ENSZ is.

Vlagyimir V.-t tavaly június végén szabadon engedték, és visszatérhetett Oroszországba. A News úgy tudja, hogy a letartóztatott osztrák alhadnagy továbbra is vizsgálati fogságban van, sőt magát az ügyet sem zárták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik