Nagyvilág

Gyurcsány irigykedik Lengyelországra

Azért jöttünk, hogy lobbizzunk Magyarország mellett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön a dél-indiai Bangalorban folytatott üzleti tárgyalásain. Megjegyezte, hogy irigykedik Lengyelországra és Csehországra, amiért az Infosys nevű indiai cég már korábban megtelepedett e két közép-európai országban.

„Magyarország nagyobb figyelmet érdemel” – mondta az indiai látogatáson tartózkodó miniszterelnök az Infosys indiai számítástechnikai nagyvállalat vezetőségével folytatott, a sajtó számára nyilvános tárgyaláson.

Hazánkban is terjeszkednének

Sz. Gopalakrisnan, a világszerte több mint másfél millió embert foglalkoztató Infosys elnök-vezérigazgatója elmondta: Európa fontos térség az indiai vállalat számára – bevételeinek 28 százaléka innen származik –, de további terjeszkedést tervez a térségben, és lehetséges célországként Magyarország is szóba jöhet.

Kifejtette, hogy cége az alábbi körülményeket mérlegeli, mielőtt dönt egy-egy új beruházásról: álljon rendelkezésre magasan képzett munkaerő, minél alacsonyabb legyen a beruházás elindításának és fenntartásának járulékos költsége, a célország ápoljon jó viszonyt Indiával, legyen megfelelő közlekedési kapcsolat közöttük és gördülékeny a vízumügyintézés, végül a beruházásnak helyt adó ország kormánya nyújtson megfelelő támogatást, különféle kedvezményeket.

Gondok a tartózkodási engedéllyel

Gyurcsány Ferenc szűkkörű megbeszélést folytatott Kiran Mazumdar Shaw-val, egy másik remélt magyarországi beruházó, a főleg rákkutatással és a cukorbetegség elleni készítmények kifejlesztésével foglalkozó BioCon cég elnökével. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, szó esett arról, hogy molekuláris biológiával foglalkozó magyar cégek beszállítóként közreműködjenek a BioCon vállalatnál, de konkrét megállapodás még nem született.

A szakállamtitkár elmondta azt is, a miniszterelnök előző napi üzleti tárgyalásain a több magyarországi érdekeltséggel is rendelkező indiai cég, a Crompton Greaves képviselői megemlítették, hogy lassú a tartózkodási engedély megszerzése Magyarországon. A dokumentumra a cég azon külföldi munkavállalóinak van szükségük, akik 3 hónapnál hosszabb időt töltenek a cég magyarországi területén. „Néhány héten belül megvizsgáljuk, hogyan lehetne gyorsítani a folyamaton” – mondta a szakállamtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik