Nagyvilág

Basescu dühbe gurult

Tetőfokára hágott a román belpolitikai válság, Traian Basescu román államfő ugyanis bűnvádi eljárás megindítását kérte szerdán nyolc volt és jelenlegi kormánytag ellen az igazságügyi tárca élére ideiglenesen kinevezett miniszterétől. A vádlottak – köztük egy volt RMDSZ-es miniszter - ellen indított hadjárat az államfő újabb kísérlete a politikai ellenfelekkel való leszámolásra.

Parlamenti erőviszonyok


A román kormányt jelenleg a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ koalíciója alkotja. A Szociáldemokrata Párt kívülről támogatja a kormányt, az ellenzék soraiban ül még a korábbi koalíciós partner Demokrata Párt, a Konzervatív Párt és a nacionalista Nagy Románia Párt.

Az államfő szerdán reggel írta alá Teodor Melescanu ideiglenes kinevezését az igazságügyi tárca élére, majd benyújtotta a listát, amelyen a büntetőjogi vizsgálatnak alávetendő politikusok nevei szerepelnek. Melescanu ideiglenes kinevezésére azért volt szükség, mert az államfő nem fogadta el azt a liberális szenátort, akit a kormányfő a decemberben leköszönő miniszter helyett jelölt.

A célkeresztbe került minisztereket korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Nagy Zsolt RMDSZ-es volt informatikai tárcavezetőről, Adrian Nastase volt miniszterelnökről, Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszterről, Miron Mitrea korábbi szállításügyi, Tudor Chiuariu volt igazságügyi, Victor Babiuc volt védelmi, Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági miniszterről, valamint Codrut Seresről, a gazdasági tárca volt vezetőjéről van szó.

Kibékíthetetlen ellenét

Eljutottunk arra a pontra, hogy Tariceanu kormányfő és Basescu államfő között már nem is lehetne rosszabb a viszony – nyilatkozta a FigyelőNetnek Kántor Zoltán, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa, hozzátéve, hogy az államfőt egyre inkább zavarja, hogy kimagasló népszerűsége ellenére nem sikerül leváltania a támogatottságában megtépázott kormányt.

Kormányváltásra valószínűleg addig nem kerülhet sor, ameddig a kormányt kívülről támogató szociáldemokraták soraiban tapasztalható megosztottság meg nem szűnik, jelenleg ugyanis nincsenek benne a koalícióban, de ahhoz nem elég egységesek, hogy a kormányt megbuktassák – mondta.

Politikai leszámolás kezdődhet

A kormányfő kezdeményezés nem más, mint az államfő kísérlete egy politikai leszámolásra – nyilatkozta az Antena3 kereskedelmi televízió által megszólaltatott Paul Pacuraru liberális munkaügyi miniszter. A demokraták által támogatott Basescu így akar csapást mérni a politikai ellenfeleinek számító, kormányon lévő liberálisokra, akárcsak az egykor kormányon volt szociáldemokratákra – véli a politikus.

Az államelnöknek alkotmányos joga van ahhoz, hogy az ügyészség felkérésére igent mondjon egyik vagy másik jelenlegi vagy volt miniszter elleni bűnvádi eljárásra, vagy pedig visszautasítsa ezt – idézi a Krónika című erdélyi napilap az RMDSZ elnökének szavait. “Viszont az, hogy ő ezt úgymond ‘csomagban’ teszi nyolc jelenlegi és volt miniszter esetében, szerintem nem véletlen: ezáltal is megvetését fejezi ki a miniszteri tisztség és általában a kormány intézményével szemben” – jelentette ki Markó Béla.

Bűnbaknak kiáltották ki az RMDSZ-es minisztert?

Az RMDSZ-elnök szerint a közvéleménynek annyit el kellene várnia az államfőtől, hogy legalább külön kezelje az eseteket, mert ezáltal olyan benyomást kelt, mintha valamilyen bűnöző csoport nyolc tagjával kapcsolatosan hozna döntést.

Markó úgy véli: az államelnöknek az egyes személyek esetében külön-külön meg kellett volna indokolnia, miért látja úgy, hogy az adott személyek esetében elindítható a bűnvádi eljárás. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett, hogy Nagy Zsolt ellen már elindították a bűnvádi eljárást. “Úgy látom, hogy őt lassan-lassan valamiféle bűnbakká akarják tenni, meggyőződésem szerint teljesen ártatlanul” – mondta Markó Béla.

Kampánytevékenységről lehet szó

A Krónika véleményrovatának jegyzetírója szerint meglehetősen furcsa, hogy a vádlottak között egyetlen, a Basescut támogató Demokrata Pártba tartozó politikus sincs. Nehéz elhinni, hogy kizárólag liberális, szociáldemokrata és RMDSZ-es miniszterek „jártak a tilosban”, miközben a Demokrata Párt is kormányon volt három évig – állapítja meg. Basescu totális háborút indított a kormány, illetve a kormányfő ellen, melynek tétje a helyhatósági, illetve a parlamenti választások „megnyeretése” az elnöki pártként működő Demokrata Párttal a riválisok hiteltelenítése révén.

Nagy Zsolttal kapcsolatban korábban azt vizsgálták az ügyészek, mennyiben terheli felelősség az energetikai kémbotrányban, amelynek keretében üzletemberek számára bizalmas információkat szivárogtattak ki a minisztériumból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik