Nagyvilág

Fico nem enged az irányításból

A pozsonyi kormánykoalíciónak a jövőben sem áll szándékában feladni az államigazgatás szerveire gyakorolt befolyását - jelentette ki szerdán Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök a közügyekre gyakorolt kormányzati befolyásról azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a nap folyamán leváltotta az Állami Földalap (SPF) igazgatótanácsának és felügyelő bizottságának valamennyi tagját, miután az intézménynél a közelmúltban súlyos visszaéléseket felvető ügyletek válságot idéztek elő a kormányában.

Fico jelezte: a földalapot ellenőrző testületek új tagjait ismét a kormánykoalíció pártjainak embereiből verbuválják. Miért is ne, “ha egyszer a kormányzás és a politika a hatalomról szól. Elvégre mindnyájan nagyon jól tudjuk, hogy a hatalom a saját államigazgatási eszközeink érvényesítésének fontos eszköze. Mi sem egyszerűbb ennél: ez mindig is így működött, csak éppen egyesek ezt szégyellték bevallani” – idézte a SITA hírügynökség szerdán este Ficót.

A kormányfő szerint mi sem természetesebb, hogy pártja és koalíciós partnereinek embereit az erőviszonyoknak megfelelő arányban ülteti majd be az új testületbe. “Ugyan kit kéne oda ültetnem, talán az – előző kormányfő, a Mikulás Dzurinda vezette – Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS), vagy csak nem a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) embereit?”

Fico felemlegette: korábban a sajtó a szemére vetette, hogy a szülővárosának, Nagytapolcsánynak (Topolcany) 1,2 millió korona állami támogatást adott egy sportlétesítményre. “Miért ne adtam volna? Juszt is adtam. Elvégre abban a városban születtem, akkor meg miért ne adtam volna? Mi olyan érthetetlen ezen?” – folytatta és az Egyesült Királyság “szokásrendjére ” hivatkozva.

Kijelentette: “A politikában, kivált a nemzetközi politikában, ha valamelyik parlamenti pártnak hárommal több képviselője van a parlamentben, komplett kormányt állít és teljes ellenőrzése alatt tartja az államot. Mert hiszen erről szól a demokrácia” – mindig és mindenütt így működött, csak a képmutató kvázi-demokraták ezt nem ismerték be. Velük ellentétben “a különbség mindössze annyi, hogy én erről nyíltan beszélek” – így Fico.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik