Nagyvilág

Merénylet egy kabuli luxusszálloda ellen

Hét ember vesztete életét abban a támadásban, melyet egy kabuli luxushotel ellen követtek el öngyilkos merénylők. A támadással új fejezet kezdődött a tálibok utáni Kabul életében.

Hétfő este három fegyveres támadta meg az afgán főváros egyik luxusszállodáját, az ötcsillagos Serena hotelt.

Az afgán hírszerzés vezetője szerint két támadó működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet, harmadik, rendőri egyenruhát viselő társuk azonban bejutott a hotel halljába, ahol lövöldözni kezdett. Őt végül elfogták és őrizetbe vették.

A merényletben legkevesebben heten vesztették életüket, köztük egy norvág újásgíró, egy amerikai állampolgár és a szálloda több biztonsági embere – írja a BBC.

Az afganisztáni NATO-erők szerint az öngyilkos merényletek a tálib erők gyengeségét mutatják, a hagyományos harctéren ugyanis már nincs esélyük a győzelemre. Ugyanakkor az öngyilkos merényletekkel a tálibok széleskörű nyilvánosságra tesznek szert, ami kétség kívül az érdekükben áll.


Az amerikai erők az ország ellen 2001-ben indított katonai támadással elűzték az uralkodó tálib rezsimet, de két évvel ezelőtt az ország számos részén ismét kiújultak a harcok, és öngyilkos merényletek sorozatát követték el a nyugati és az afgán biztonsági erők ellen.

A kedden elkövetett kabuli merénylet új fejezetet nyit a megszállás utáni Afganisztán történetében – írja a Times Online, rávilágítva arra, hogy a Serena nemcsak egy luxushotel, hanem a tálibok utáni Kabul egyik meghatározó szimbóluma. Az épület diplomaták, újásgírók, segélyszervezetek és politkusok szálláshelye, a nyugati életszínvonal minden kellékével. A támadással a tálibok olyan pszichológiai hatást értek el, mint amikor az al-Kaida öngyilkos merényletek sorozatát követte el az amerikai erők fellegvárának tartott Bagdadban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik