Nagyvilág

Bush beerősít Afganisztánban

George Bush amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok 3200 tengerészgyalogost vezényeljen Afganisztánba a NATO-csapatok megerősítésére - közölte az amerikai védelmi minisztérium kedden.

A Pentagon előző nap még azt közölte, hogy Robert Gates miniszter a Fehér Háznak tett létszámnövelési javaslatról akkor egyeztet majd az amerikai elnökkel, ha az visszatér közel-keleti körútjáról. A védelmi minisztérium szerint a csapaterősítést a tálib erőknek a következő hónapokban várható támadássorozata teszi szükségessé.


Az újabb tengerészgyalogosokkal 30 ezer főre fog növekedni az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma. Ez a legnagyobb erő az Egyesült Államok vezette 2001-es invázió óta. A 3 ezer fős erősítést Afganisztán déli, legnyugtalanabb térségébe vezénylik, és egyszeri, 7 hónapos kiküldetésről van szó – mondta Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője.


Elemzők szerint az amerikai csapaterősítés a NATO kudarcának is tekinthető, mert a szövetség tagállamai Washington sorozatos kérései ellenére sem tudtak újabb katonákat küldeni az országba.


Az utóbbi hónapokban megszaporodott erőszakos cselekmények miatt az amerikai parancsnokok eredetileg 7500 fős erősítést kértek. Robert Gates mindeddig azt igyekezett elérni, hogy más NATO-országok küldjenek újabb harcoló erőket, ez a törekvése azonban kudarcot vallott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik