Nagyvilág

Tömegtüntetésen tiltakozott a grúz ellenzék

Több mint 50 ezer ember tüntetett vasárnap Tbiliszi központjában az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztás miatt, amelyből a hivatalos eredmények szerint Mihail Szaakasvili, a posztjáért újraindult államfő került ki győztesen.

A tüntetés kezdete előtt néhány órával közzétett végeredmények szerint Szaakasvili a voksok 53,47 százalékát szerezte meg az előre hozott választás múlt hétvégi, első fordulójában. Legnagyobb vetélytársa, Levan Gacsecsiladze ellenzéki jelölt mindössze a voksok 25,69 százalékát gyűjtötte be.

Az ellenzék békés tiltakozó megmozdulásán mondott beszédében Gacsecsalidze mindezek dacára kijelentette, hogy Grúziának ez idő szerint nincs legitim elnöke, mert Szaakasvili nem kapott bizalmat a néptől egy újabb hivatali időszakra. A tüntetések folytatására szólította fel támogatóit egészen addig, amíg nem írják ki az elnökválasztás második fordulóját – jóllehet ezt a hivatalos eredmények eleve kizárják. Egy másik ismert ellenzéki vezető, Szaloma Zurabisvili – Szaakasvili volt külügyminisztere – az elnök beiktatási ünnepségének bojkottjára szólította fel a külföldi vezetőket.

A tüntetők száma messze elmaradt a szervezők által várt 100 ezres létszámtól, amit a grúz média részben a mínusz 5 Celsius-fokos hideggel magyarázott. A tiltakozó megmozdulást a hatóságok engedélyezték és a rendőrség a szokásos létszámban biztosította.

külföldi megfigyelők, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megbízottai is úgy foglaltak állást, hogy a grúziai elnökválasztás összességében megfelelt a nemzetközi előírásoknak, bár voltak szabálytalanságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik