Nagyvilág

Gyurcsány Indiába utazik

A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok fellendítésének szándékával kedden háromnapos hivatalos látogatásra Indiába utazik Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A miniszterelnök Újdelhiben megbeszélést folytat Manmohan Szingh indiai kormányfővel, Pratibha Patillal, a kontinensnyi dél-ázsiai ország köztársasági elnökével, és felszólal az Indiai Iparszövetség szervezte üzleti konferencián.

A dél-indiai Bangalorban felkeresi a második legnagyobb indiai számítógépprogram-gyártó és üzleti informatikai szolgáltató vállalat, az Infosys központját és a biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó Biocon cég létesítményeit.

A kormányfői látogatás célja szorosabbra fűzni a két ország közötti gazdasági együttműködést, elsősorban a gyógyszeripar, az informatika és a szolgáltatások területén. Magyarország mindezek mellett afganisztáni szerepvállalása – a Baglán tartományban működtetett újjáépítési csoport – okán igyekszik gyors információcserét kialakítani Indiával. Újdelhi a közép-ázsiai ország egyik legfontosabb gazdasági partnere; 2001 óta több mint 650 millió dollárt fordított különféle afganisztáni beruházásokra.

Élénkülő kapcsolat

A rendszerváltás óta egyetlen alkalommal tett magyar kormányfő hivatalos látogatást Indiában: 2003-ban Medgyessy Péter folytatott megbeszéléseket a világ legnépesebb demokráciájának számító ázsiai országban.

Göncz Kinga külügyminiszter 2006-ban tárgyalt Indiában, viszonozva indiai hivatali partnerének előző évi magyarországi látogatását. A tárcavezető akkor elmondta: India érdeklődik Magyarország iránt, s ennek egyik oka, hogy hazánk európai uniós tagország lett, és – részben földrajzi elhelyezkedésénél fogva – a terjeszkedés kiindulópontja lehet indiai cégek számára az Európai Unióban. Szavait alátámasztva a Budapesten akkreditált indiai nagykövet tavaly májusban úgy nyilatkozott, Magyarország ugródeszka szerepet tölt be a régióban India számára.

2006-ban az Indiából Magyarországra irányuló behozatal 30 milliárd forint körül alakult, az ázsiai országba irányuló magyar export pedig valamivel meghaladta a 27 milliárd forintot a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Noha a kivitel értéke a megelőző évhez képest megháromszorozódott, s a behozatal volumene is számottevően nőtt, a külkereskedelmi termékforgalom átszámítva 300 millió dollár körüli összértéke még mindig messze elmarad a másik rohamosan fejlődő, közel azonos népességű ázsiai óriással, Kínával folytatott magyar kereskedelem értékétől, amely meghaladja az ötmilliárd dollárt.

Indiaiak Magyarországon

Ami a befektetéseket illeti, több vezető indiai cég is megvetette a lábát Magyarországon. A teától a teherautókig számtalan terméket forgalmazó és gyártó, családi tulajdonban lévő TATA csoport – amelyhez 98 cég tartozik, s ezek a világ 85 országában 290 ezer alkalmazottal évente összesen 29 milliárd dolláros bevételt termelnek – szoftverfejlesztő céget alapított, amely háromszáz főt alkalmaz. Megjelent Magyarországon a húsz éve a közép-indiai Haidarábádban megalapított Satyam számítástechnikai cég is. 2004 novemberében, megalapozandó európai terjeszkedését, globális fejlesztési központot és irodát alapított Budapesten. Egy évre rá a cég együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (SZTAKI). Emellett másfél éve indiai tulajdonban van a Ganz Transelektro részvénytársaság, és még több magyarországi vállalkozás. A Magyarországon működő indiai érdekeltségű vállalatok összesen több mint kétezer főt foglalkoztatnak.

Magyarok Indiában

A magyarországi rendszerváltás utáni első jelentősebb magyar tőkebefektetés Indiában a Richter Gedeon részvénytársaságé. A gyógyszergyár és az indiai Themis Medicare cég által létesített vegyes vállalat 2006 júliusában kezdte meg a termelést Mumbaiban. Bő egy éve pedig a Mol puhatolódzó tárgyalásokat folytatott az indiai olaj- és gázlelőhelyek feltárásában és a kitermelésben való esetleges részvételről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik