Külföld

Fico jövőre ünnepelné az euró bevezetését

admin
admin

2008. 01. 13. 09:30

Máltán, az euró idei bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken az EU és tagállamai vezetői a hét végén az euróövezet gazdasági helyzetét, kilátásait értékelték, Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig reményét fejezte ki, hogy az övezeti tagság feltételeinek idei nyári teljesítésével jövőre országa is már az eurózóna tagjává válik.

José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke úgy vélte, hogy az euró az euróövezet gazdaságának ereje, ugyanakkor a közös pénz árfolyamának erősödése némi aggodalmat is okoz, elsősorban az exportálók, illetve bizonyos ágazatok vállalkozóinak körében. Utóbbiak szerinte azok, amelyek nem tudtak megfelelően alkalmazkodni a globalizáció új realitásaihoz.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök ugyanakkor félelmét annak a félelmének is hangott adott, hogy az eurózóna idei gazdasági növekedése 1,8-1,9 százalék körül lesz majd, azaz a Bizottság jócskán visszavesz novemberi 2,2 százalékos előrejelzéséből.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke Máltán reményét fejezte ki, hogy országa az euró bevezetését 2009-ben ünnepelheti majd. Szlovákia úton van az úgynevezett maastrichti feltételek teljesítéséhez, fiskális helyzete és inflációja alapján – utóbbi novemberben 2,3 százalékon állt éves szinten – lehetséges euróövezeti tagnak tekinthető.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.