Nagyvilág

Ismét fellángoltak az indulatok Kenyában

Újabb tömegtüntetésekre szólította fel a fő kenyai ellenzéki párt a lakosságot pénteken, miután kudarcot vallott az Afrikai Unió vezetésével folytatott közvetítés a kelet-afrikai országot sújtó mély válság rendezése érdekében.

“Megállapítottuk, hogy a kormány nem érdekelt az országunkban dúló válság semmilyen tárgyalásos megoldásában – közölte Salim Lone, a Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) szóvivője. – Ezért azonnali hatállyal felújítjuk a korábban felfüggesztett tömegtüntetéseket és gyűléseket.”

Röviddel később az ODM már pontos helyet és időpontot is megjelölt, ahova várja a vitatott kimenetelű elnökválasztás miatt tiltakozókat. “Nyilvános gyűlést tartunk január 16-án, szerdán az Uhuru parkban délelőtt 10 órától” – olvasható Anyang Nyongo főtitkár közleményében, amelyet a sajtóértekezleten részt vevő újságíróknak osztogattak.

John Kufuor ghánai államfőnek, az Afrikai Unió soros elnökének közvetítési kísérlete Mwai Kibaki újraválasztott kenyai elnök és Raila Odinga ellenzéki vezér között csütörtökön kudarcba fulladt, s így Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárra marad a nehéz feladat, hogy megpróbálja kivezetni Kenyát a stabilitását fenyegető válságból.

Odinga nem ismeri el Kibaki győzelmét, a választások meghamisításával vádolja az államfőt. Eddig legkevesebb 600 halálos áldozata volt a Kibaki sikerének december 27-i bejelentését követő erőszakos cselekményeknek, amelyek hevessége csökkent az utóbbi napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik