Nagyvilág

Bush kultikus helyeket látogatott meg

A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeumba és galileai keresztény szent helyekre látogatott George Bush amerikai elnök pénteken, háromnapos izraeli látogatásának utolsó napján.

Az amerikai elnök Simon Peresz izraeli államfő, Ehud Olmert kormányfő, illetve a múzeum igazgatója, Tommy Lapid társaságában kereste fel az emlékhelyet. Bush megtekintette a holokauszt történetét bemutató kiállítótermeket, majd rövid szertartáson vett részt az emlékezés csarnokában, ahol virágot helyezett el a zsidó áldozatok emléke előtt tisztelegve.

A Jad Vasem intézet a második világháborúban elkövetett náci népirtás hatmillió zsidó áldozatának állít emléket. A múzeum felkeresését elvárják valamennyi Izraelbe látogató magas rangú külföldi tisztségviselőtől.


Bush kultikus helyeket látogatott meg 1

George W. Bush görög ortodox papok gyűrűjében áll a betlehemi Születés templomában (MTI/AP)



Az amerikai elnök izraeli látogatásának utolsó napján galileai keresztény szent helyeket is megtekint. Ellátogat Kapernaum ókori római város romjaihoz, illetve a Genezáreti-tó partján fekvő Boldogság-templomba, amely azon a helyen épült, ahol Jézus elmondta a hegyi beszédet.

Bush közel-keleti körútját Kuvaitban, azt követően pedig Bahreinben, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban folytatja. Az amerikai elnök arra fogja kérni arab szövetségeseit, hogy támogassák az izraeli-palesztin békefolyamatot, és segítsék elő Irán egyre növekvő regionális befolyásának visszaszorítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik