Nagyvilág

EBESZ: csaltak Grúziában

Megerősítette a grúziai választási csalásokkal kapcsolatos híreket csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelő bizottságának elnöke.

Dieter Boden német diplomata a Frankfurter Rundschau című napilapnak adott nyilatkozatában egyebek között kijelentette: „Az előrehozott választásokon a szavazatok összeszámlálása során durva, szándékos, továbbá gondatlanságból elkövetett csalások történtek, s ezekről az EBESZ megfigyelői is jelentést tettek.”

A grúz ellenzék már korábban durva csalásokról számolt be, s azzal fenyegetőzött, hogy az utcára viszi egész Grúziát, ha a hét végéig nem írják ki az előrehozott elnökválasztás második fordulóját. Az ellenzék állítását a leghatározottabban alátámasztotta az EBESZ képviselője is, hangoztatva egyebek között, hogy a grúziai központi választási bizottságban „kaotikus viszonyok” uralkodtak.

Dieter Boden mostani nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy napokkal ezelőtt a január 5-én tartott, s Mihail Szaakasvili hivatalban lévő államfő szoros győzelmével végződött választást az EBESZ általánosságban pozitívan értékelte, s maga a német diplomata is elismerően szólt annak lebonyolításáról.

A NATO ugyancsak üdvözölte a választást, ugyanakkor sürgette a „megállapított szabálytalanságok” tisztázását. A liberális napilapnak nyilatkozva ezúttal ugyanakkor már Boden is kijelentette: „Saját megfigyelőinktől is egyre több értesülés érkezik a szavazatok összeszámlálása során történt széles körű és súlyos szabálytalanságokról. Mindez durva, szándékos és gondatlanságból elkövetett csalásokra utal”. A német diplomata példaként Batumi városát említette.

A Frankfurter Rundschau idézte az ellenzék egyes vezetőit, köztük Levan Gacsecsiladze elnökjelöltet, aki szerint számos helyi választási bizottságban a hivatalos hatóságok szavazatok tízezreit hamisították meg.

Csütörtöki interjújában az EBESZ vezető képviselője ugyanakkor egyértelműen eloszlatta azokat a reményeket, hogy a szervezet teljes mértékben felülvizsgálhatná a választás eredményét. Boden szerint ezt csak a központi választási bizottság teheti meg, csakis a bizottság nyilváníthatja érvénytelennek a szavazást, erre pedig a testület összetétele miatt aligha van esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik