Nagyvilág

Tüntetők várják Busht Keleten

Több száz palesztin tüntetett kedden Gázában George Bush közel-keleti látogatása ellen, és a június óta zárva tartott átkelők megnyitását követelte. Az elnöki vizit előtt Izraelben szélsőjobboldaliak tartottak tüntetést.

„A palesztinokkal nem végezhet úgy, mint az indiánokkal” – állt a tüntetők kezében lévő egyik transzparensen, míg más tüntetők Bush elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő „terrorista” felirattal ellátott arcképét tartották kezükben. A tüntetők szakadó esőben vonultak fel Gáza utcáin, mintegy harminc jelképes üres koporsóval kezükben. A tüntetők szerint a 30 ember azért halt meg, mert Izrael nem engedte meg, hogy gyógykezelés céljából elhagyják a Gázai övezetet.


„Amerikai fegyverrel gyilkolnak bennünket és amerikai döntésre vagyunk ostrom alatt” – állt egy molinón. „Felszólítjuk a nemzetközi közösséget és az amerikai kormányzatot, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és gyakoroljon nyomást Izraelre, nyissa meg az átkelőket, mindenekelőtt a (egyiptomi határon lévő) rafahit, hogy a betegek kezelést kaphassanak” – mondta Abdel-Madzsíd al-Alul, a tüntetés egyik szervezője. George Bush elnök szerdán érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.


Izraelben a javarészt fiatal tüntetők a heves eső ellenére élőláncot alkottak Jeruzsálem óvárosának falai körül. A megmozdulás résztvevői angol nyelvű transzparenseken arra emlékeztették Busht, hogy a Biblia szerint Isten a zsidó népnek adta Izrael földjét. A kántáló tömeg egyúttal kétségbe vonta, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfőnek jogában állna Jeruzsálem ügyében engedményeket tenni.


A megmozdulás élére az egykori Szovjetunióból bevándorolt Nátán Saranszki volt izraeli miniszter állt, aki az izraeli fennhatóság alatt álló, „egy és oszthatatlan Jeruzsálem” fenntartása mellett száll síkra. Saranszki szerint ha egy esetleges békeszerződés keretében Izrael átengedné a palesztinoknak az általa 1967-ben megszállt és bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet, Jeruzsálem zsidó negyedei a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet fegyvereitől lőtávolságba kerülnének.


George Bush szerdán érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik