Nagyvilág

Sarkozy erkölcsössé tenné a kapitalizmust

A francia államfő egyebek mellett a nemzetközi pénzpiacok erőteljesebb szabályozására akarja felhasználni országa júliustól esedékes, soros európai uniós elnöki tisztét. Ezen túl öt állandó taggal bővítené az ENSZ BT-t.

A kapitalizmusnak „erkölcsössé” kell válnia – fogalmazott Nicolas Sarkozy, a tavalyi elnökké választása óta első nagyszabású sajtóértekezletén. A júliusban kezdődő francia elnökség ennek megfelelő kezdeményezéseket fog tenni.

„Európának meg kell védenie saját polgárait” – mondta, és meggyőződését fejezte ki, hogy a francia soros elnökség időszakának végére az Európai Uniónak közös bevándorlási, védelmi, energetikai és környezetvédelmi politikája lesz.



Sarkozy erkölcsössé tenné a kapitalizmust 1

Sarkozy közös bevándorlási politikát akar (Fotó: EPA)


Franciaország mindent meg fog tenni, hogy Németország, Japán, Brazília, India és egy afrikai ország is állandó tag lehessen a Biztonsági Tanácsban. Sárkozy azzal érvelt az ENSZ reformja mellett, hogy egy XX. századi szervezet nem lesz alkalmas a XXI. század problémáinak megoldására.


„Nem gondolhatjuk, hogy meg tudjuk oldani a bolygó nagy problémáit anélkül, hogy megkérdeznénk az egymilliárd lakosságú Afrika vagy az egymilliárd lakosú Dél-Amerika akár egyetlen országát is” – mondta.


Az elnök az Elysée-palotában, miniszterei jelenlétében több mint 650 hazai és külföldi újságíró előtt részletesen kifejtette kormányának eddig ellentmondásos fogadtatásban részesülő “civilizációs politikáját”. Azokat a tavalyi elnökválasztási kampányban meghirdetett reformokat, amelyek érvelése szerint elkerülhetetlenek ahhoz, hogy Franciaország a globalizáció feltételei között is továbbfejlődhessen, választ találva a világgazdaság súlyos kihívásaira.


Mint mondta, e politika megvalósítása lehetővé teszi majd Franciaország számára, hogy „a világ számára szükséges új reneszánsz lelkévé” váljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik