Nagyvilág

Megölték a Srí Lanka-i kormány miniszterét

Pokolgépes merényletben megölték kedden a Srí Lanka-i kormány nemzetépítési miniszterét.

A robbantást Colombótól 20 kilométerre északra, a szigetország nemzetközi repülőteréről a fővárosba vezető út mentén követték el a D. M. Dasszanajake nemzetépítési minisztert szállító kocsioszlop ellen, s a politikus nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe – közölte egy kórházi vezető. A detonációban rajta kívül kíséretének további tíz tagja sebesült meg.

A dél-ázsiai szigetország hadserege korábban arról adott hírt, hogy a miniszter és még négy személy sebesült meg, de egyikük állapota sem súlyos. Az elmúlt hónapokban fegyveres támadások egész sorozatát hajtották végre a Srí Lanka-i kormányzati tisztségviselők és a hadsereg ellen. A keddi merényletet pedig alig egy héttel azután követték el, hogy a colombói kormány bejelentette: felmondja a lázadók szervezetével, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseivel (LTTE) 2002 februárjában kötött, de az elmúlt két év fegyveres összecsapásai nyomán értelmetlenné vált tűzszünetet. A kormány vezető tisztségviselői egyúttal kilátásba helyezték, hogy felszámolják az LTTE által a szigetország északi részén működtetett de facto államot.

A hadsereg mint mindig, most is egyértelműen a tamil tigriseket vádolta az újabb merénylet elkövetésével, a lázadók ugyanakkor rendre tagadják, hogy közük lenne az ilyen támadásokhoz. A robbantás első hírére a colombói tőzsde 2,54 százalékpontos eséssel reagált – még abban a tudatban, hogy a miniszter csak megsebesült.

A hadsereg saját állítása szerint közel száz tamil lázadót ölt meg a norvég közvetítéssel létrejött tűzszünet múlt szerdai felmondása óta. A harcok újabb fellángolása romba döntötte a nemzetközi közösség reményeit, hogy a Srí Lanka-i felek a közeli jövőben újrakezdhetik béketárgyalásaikat a két és fél évtizede tartó polgárháború lezárására.

A kormány idegenforgalmi minisztere ennek ellenére, alig néhány perccel a keddi terrorcselekmény előtt még azt erősítgette egy sajtótájékoztatón, hogy Srí Lanka az északon folyó harcok ellenére biztonságos turisztikai célpontnak tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik