Nagyvilág

Majdnem rálőttek az amerikai hajók az iráni provokátorokra

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat öt járőrhajója "zavarta és provokálta" az amerikai haditengerészet három hajóját a Hormuzi-szorosban a hét végén. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztette Teheránt: az Egyesült Államok fenyegetés esetén "szembeszáll az iráni magatartással".

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint az iráni hajók a jelentős olajszállítási útvonalnak számító szorosban, nemzetközi vizeken mintegy 200 méterre közelítették meg vasárnap az amerikaiakat, amelyek kis híján tüzet nyitottak rájuk.

Tüzet nyitottak volna rájuk

A washingtoni Fehér Ház szóvivője, Gordon Johndroe Teheránt “óva intette minden olyan provokációtól, amely veszélyes incidensre vezethet”.

Az amerikai külügyminisztérium leszögezte, hogy “az Egyesült Államok kormánya szembeszáll az iráni magatartással, ha (Irán) az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit fenyegeti”.

A Pentagon egy névtelenséget kérő forrása szerint az iráni hajók támadójárművek voltak és az amerikaiakra nézve fenyegető manővereket, illetve hírforgalmazást végeztek. Az iráni hajók végül megfordultak és távoztak a helyszínről.

Provokátorok műve volt

A múlt héten Khamenei Ajatollah, Irán nemzeti vezetője kijelentette, hogy hajlandó lenne rendezni az Egyesült Államokkal való diplomáciai kapcsolatot. Elemzők szerint ezzel üzenetet kívánt küldeni az amerikai elnökjelölteknek, azt sugallva, hogy enyhébb külpolitikával bartságosabb kapcsolat lenne kialakítható a két nemzet között.


Mindkét fél tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon tovább a konfliktus – nyilatkozta a The Times-nak Karim Sad-Jadpour, a washingtoni Carnegie Endowment for International Peace szakértője. Az előre mutató erőfeszítések ellenére mindkét oldalon vannak olyan erők, akiknek nem áll érdekükben a konfliktus rendezése és valahányszor az indulatok lecsillapodni látszanak, olyan incidensekre kerítenek sort, mely ismét aláássa a bizalmat – mondta.

Furcsa viselkedés

Az eset vasárnap hajnalban történt. Egy amerikai cirkáló, egy romboló, valamint egy fregatt haladt át a szoroson, útban a Perzsa-öböl felé. Öt kisebb iráni hajó “nagyon agresszív módon” viselkedett, kitérő manőverekre késztetve az amerikai hadihajókat. Az iráni hajók az utolsó pillanatban távoztak, ha nem így tesznek, az amerikaiak önvédelemből tüzet nyitottak volna rájuk.

Az iráni hajók – amelyekből valamiféle dobozokat dobáltak a vízbe – állítólag olyan üzenetet küldtek az amerikai hadihajóknak, hogy “elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök”.

“Ez a legsúlyosabb ilyen provokáció, amely eddig történt” – mondta a védelmi minisztériumi tisztségviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik