Nagyvilág

Tüntetnek az eredmény ellen Grúziában

A hivatalos eredmények a hivatalban lévő grúz államfő, Mihail Szaakasvili elsöprő győzelmét jelzik a grúz elnökválasztás első fordulójában. Levan Gacsecsiladze ellenzéki kihívó nem hisz az eredménynek és tüntetésre hívja híveit.

Az első hivatalos részeredményekből ítélve Mihail Szaakasvili hivatalban lévő grúz elnök a vártnál is jelentősebb előnyt szerzett a szombaton tartott előre hozott elnökválasztáson, és nem lesz szükség újabb választási fordulóra.

A grúziai központi választási bizottság a szavazatok mintegy öt százalékának összeszámlálása után – 3512 szavazókörzet közül 149-ben dolgozták fel a voksokat – közölte vasárnap reggel, hogy Szaakasvili a szavazatok 58,53 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenzéki riválisa, Levan Gacsecsiladze a voksok 22,33 százalékát kapta. A többi öt jelölt a szavazatok legfeljebb hat százalékára számíthat. Amennyiben hasonló marad a végleges eredmény, nincs szükség újabb választási fordulóra, ismét Szaakasvili lesz Grúzia elnöke.

Nem ismeri el a szombat este közzétett, Szaakasvili előnyét jelző nem hivatalos eredményeket a grúziai elnökválasztás ellenzéki jelöltje, és vasárnap délutánra nagygyűlésre hívta híveit. „Meghamisították az exit-poll eredményeket” – jelentette ki Levan Gacsecsiladze.


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója vasárnapi közleménye szerint a vokslás alapvetően megfelelt a nemzetközi előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik