Nagyvilág

Slota: Szlovákiában nem élnek magyarok

"Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek" - jelentette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Ján Slota.

A hivatalos népszámlálási adatok szerint a félmilliónál nagyobb lélekszámú magyar nemzetiséget valló közösség tagjait a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nem először próbálja “egy csapásra” elszlovákosítani.

Szélsőséges magyargyűlölet

“Én azt állítom, hogy ezek nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat” – így a magyarellenes kijelentéseit folyton felülmúlni igyekvő nemzeti pártelnök. Slota ilyen természetű “aranyköpéseinek” gyűjteménye közismert, számos internetes honlapon, különböző nyelveken kering, és az európai intézmények is jól ismerik.

A kormányfő, Robert Fico Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártját az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) több mint egy éve nem tartja számon a tagjai között. A Smer tagságának felfüggesztését épp az indokolta, hogy Fico közösséget vállalt a szélsőséges magyargyűlöletét nem leplező Ján Slotával.

Nem határolódott el tőle

Az ESZP hosszú ideje azt várja, hogy Fico előbb vagy utóbb elhatárolódik koalíciós partnerétől, de ennek a kormányfő eddig egyetlen jelét sem adta. Ellenkezőleg: a héten, Szlovákia önállóságának évfordulós ünnepségén Fico olyan hazafias programot hirdetett meg, és olyan, tekintélyes történészek által ostobaságnak nevezett kijelentéseket tett, amelyek hátterét az elemzők Ján Slota buzdításával magyarázzák.

Slota pénteki nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy Franciaországban sem léteznek algériaiak és marokkóiak, mert “ők is mindnyájan franciák, akiket franciákra, bevándorlókra és idegenekre osztanak”. Slota szerint Szlovákiában is ezt a modellt kellene követni, s “a Dél-Szlovákiában élő polgártársainkat magyar anyanyelvű szlovákoknak kellene nevezni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik