Nagyvilág

Feketét és nőt is jelölhetnek Amerikában

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok január harmadikán, Iowában mérettetik meg magukat először, és ezzel kezdetét veszi a több mint tizenegy hónapig tartó választási folyamat. Az eddigi esélyesek, Hillary Clinton és Rudy Giuliani tetszési indexei gyengélkedni látszanak.

A demokrata oldalon három jelölt – Barack Obama, Hillary Clinton New York-i és John Edwards volt észak-karolinai szenátor – áll az élen. Az utóbbi hetek fejleménye, hogy a volt first lady elsősége már korántsem megkérdőjelezhetetlen, a három aspiráns Iowában szinte fej-fej mellett halad.

A republikánus táborban az országos favoritnak számító Rudy Giuliani, New York volt polgármestere a vártnál gyengébben teljesít. Sok konzervatív szavazó számára a reményt az ismeretlenségből előtört Mike Huckabee baptista lelkész, volt arkansasi kormányzó jelenti. A felmérések szerint a republikánus jelöltség megszerzésében Iowában nagy esélye van Mitt Romney volt massachusettsi kormányzónak is. A választások közeledtével a kampány tetőfokára hágott, egy átlagos decemberi napon Iowa lakosságára mintegy 700 tévés politikai hirdetés zúdult.

Meghatározó lehet az első forduló

Az eddigi választások tapasztalatai szerint olyan pályázók nyerik el a nagy pártok elnökjelöltségét, akik az első megmérettetések során jól szerepelnek. A kezdetben rosszul teljesítő politikusok pedig többnyire arra kényszerülnek, hogy a későbbiekben bedobják a törülközőt. Mint Dante Scala, a New Hampshire-i Egyetem professzora kiemelte, a sok felmérés, az előzetes becslések és az adománygyűjtési adatok után Iowa és New Hampshire adja majd az első valódi jelzést a választók véleményéről.


Feketét és nőt is jelölhetnek Amerikában 1

John Edwards demokrata jelölt magyaráz (Fotó: MTI)

Talán a mértéktelen reklámkampánynak is köszönhető, hogy a szavazók véleménye igen ingadozó azzal kapcsolatban, hogy ki a legszimpatikusabb elnökjelölt. A jelenség leginkább a republikánusoknál figyelhető meg – írja a The Financial Times publicistája. Mike Huckabee hirtelen előretörése a republikánus szavazók kétségbeesésére utal – véli Clive Crook, aki szerint fennáll annak a veszélye, hogy a belső harcok két táborra oszthatják a pártot.

Előválasztás és jelölőgyűlés

Az idei elnökválasztás különleges, hiszen a XX. században mindössze kétszer fordult elő az, ami a 2008-as elnökválasztás előtt: sem a hivatalban lévő, sem előző elnök vagy alelnök nem pályázik egyik párt elnökjelöltségére sem. Így rendkívül nyitott és kiélezett a küzdelem, mintegy 17 politikus verseng a republikánus vagy demokrata jelöltségért. A kampány minden korábbinál előbb, már egy évvel ez első előválasztások előtt elkezdődött. Korábban arra sem volt példa, hogy nő vagy afroamerikai politikus vezesse valamelyik párt népszerűségi listáját.

Az amerikai választók a több hónapig tartó előválasztási folyamat során kétféle rendezvényen nyilvánítanak véleményt arról, kit látnának szívesen pártjuk elnökjelöltjeként. A legtöbb szövetségi államban előválasztásokat (primary) tartanak, ahol a polgárok állami szintű szavazáson voksolnak az aspiránsok személyére. Az előválasztások lehetnek nyíltak vagy zártak: előbbieken párthovatartozástól függetlenül mindenki szavazhat, utóbbiakon csak az adott párt regisztrált szavazói vehetnek részt.

Az előválasztási rendezvények másik típusa a jelölőgyűlés (caucus), ahol többnyire a regisztrált pártszavazók helyi gyűléseken döntik el, hogy melyik politikust támogatják. A helyi jelölőgyűlések eredményeit több lépcsőn keresztül állami szinten összesítik. A voksok végül mindkét rendezvénytípus esetében szövetségi szinten a pártok jelöltállító kongresszusain adódnak össze. A demokraták augusztus 25–28-án a coloradói Denverben, míg a republikánusok szeptember 1–4-én, a minnesotai Minneapolis-Saint Paulban tartják rendezvényüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik