Nagyvilág

Szexbotrányba keveredett egy maláj miniszter

Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.

A szóban forgó DVD-felvételen, amely a múlt héten bukkant fel és vált meglehetősen széles körben ismertté a délkelet-ázsiai országban, Chua Soi Lek 61 éves egészségügyi miniszter (nős, három gyermek apja) egy hotelszobában szeretkezik barátnőjével.
A botrány kínos helyzetbe hozta Abdullah Ahmad Badavi miniszterelnök kormányát, mert politikai muníciót ad az ellenzéknek, amely – főként a Pánmaláj Iszlám Párt – gyakran támadja a kormányt tagjainak „erkölcstelenségéért”. Különösen rosszkor jön ez a lakosság konzervatív muzulmán többségét valószínűleg felháborító ügy most, alig fél évvel az általános választások előtt.

Chua nemcsak miniszteri posztjáról mondott le, hanem képviselői mandátumáról és pártbeli tisztségéről is, majd nyilvánosan bocsánatot kért családjától és támogatóitól. (A Malajziai Kínaiak Szövetségének alelnöke volt, e párt a második legjelentősebb erő a kormányzó koalícióban.) Hangsúlyozta egy nyilatkozatában, hogy nem ő akarta a jelenet megörökítését, azt sugallva, hogy az ellenzék „műve” a felvétel.

Utoljára 1998 januárjában volt politikai vezetőt érintő szexbotrány a délkelet-ázsiai országban: annak Anvar Ibrahim egykori miniszterelnök-helyettes volt a „főszereplője”. Kizárták a kormánypártból és bíróság elé állították azzal a váddal, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. (A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi szerelme.) Az első fokon eljáró bíróság el is ítélte, de egy fellebbviteli igazságszolgáltatási fórum hatályon kívül helyezte később az ítéletet.

Anvar Ibrahim jelenleg az ellenzék egyik vezetője, és váltig állítja, hogy alaptalan volt az ellene felhozott vád, politikai ellenfelei koholták, hogy tönkretegyék karrierjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik