Nagyvilág

Súlyos tűz tombolt egy londoni kórházban

Teljesen kiégett a világ első, kifejezetten rákkutatásra és -kezelésre alapított kórházának felső emelete szerda délután. A London délnyugati részén történt tűzesetnek hivatalos adatok szerint nem volt sérültje.

A brit főváros Chelsea kerületében működő Royal Marsden kórházból minden beteget és a személyzet összes tagját sikerült kimenteni. A hatalmas tűz miatt, amely a felújítás alatt álló kórház legfelső szintjén tört ki, műtéteket és kezeléseket kellett félbeszakítani. Számos beteget a közeli templomokban helyeztek el, másokat környékbeli kórházakba szállítottak át.

A kórházhoz 15 tűzoltóautó vonult ki 75 tűzoltóval. A felső szint teljes terjedelmében égett, és az épület tetőszerkezete is megsemmisült. Az első szakértői vélemények szerint a súlyos károkat okozó tűzeset nemzetközi kihatású, komoly csapás a rákkutatási tevékenységre, a Royal Marsden ugyanis a világ egyik vezető intézménye ezen a kutatási szakterületen.

Ez volt a világon az első olyan egészségügyi intézmény, amelyet e betegségfajta okainak kutatására hoztak létre. Névadója, Willam Marsden londoni orvos 1851-ben alapította – jóllehet nem a jelenlegi helyén – a később róla elnevezett központot, miután felesége rákban elhunyt.

A kórházban évente 40 ezer rákbeteget kezelnek, és igen kiterjedt kutatási tevékenység is folyik itt. A megsemmisült felső szinten a személyzet tagjainak beszámolója szerint számos tároló helyiség volt, és félő, hogy kiégésükkel pótolhatatlan kutatási adatok is odavesztek. Az épületet még késő délután is oltották, a tűzoltók munkáját erős, jeges szél nehezítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik