Nagyvilág

Havel leváltaná Klaust

Václav Havel azt szeretné, ha Václav Klaus jelenlegi elnök helyett az ellenzéki szociáldemokraták, a koalíciós zöldek és néhány független szenátor által támogatott Jan Svejnart, Egyesült Államokban élő neves cseh közgazdászprofesszort választanák meg februárban a Cseh Köztársaság elnöki tisztségébe.

„Szükség van új impulzusokra” – jelentette ki a volt államfő abban az újévi beszélgetésben, amelyet kedden este sugárzott a Frekvence I cseh országos kereskedelmi rádió.

Csehországban februárban tartanak elnökválasztást. Klaust a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) jelölte az államfői tisztségre, míg Svejnar az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a koalíciós Zöldek Pártjának (SZ) jelöltje. A koalíciós kereszténydemokraták (KDU-CSL) és az ellenzéki kommunisták (KSCM) megosztottak az államfőjelöltek ügyében, s eddig nem foglaltak egyértelműen állást az egyik jelölt mellett sem.

Havel szerint az a tény, hogy Svejnar 1970 óta külföldön él, nem hiányosság, hanem pozitívum, mert „így nem volt része semmiféle itteni (csehországi) hálózatnak”. Az exállamfő megjegyezte: Svejnar 1990-ben kidolgozta a cseh gazdasági reform koncepcióját, amely szerint a tulajdonváltást megelőzte volna a megfelelő jogi keret kialakítása.

„Végül nem ezt az utat választottuk, s ráfizettünk” – szögezte le Havel, aki évek óta Klaus politikai ellenfelének számít Csehországban, és nyíltan bírálja a Klaus nevével fémjelzett kuponos privatizáció alapján kialakult új vagyonjogi viszonyokat.

Svejnar amerikai állampolgárságát elsősorban a kommunisták kifogásolják, de maga Klaus is úgy többször úgy nyilatkozott: Svejnar hosszú ideig élt külföldön, s ezért nem ismeri a csehországi valóságot.

„Maga az állampolgárság nem jelent semmit, nem jelenti azt, hogy ennek az országnak az érdekeit védem, vagy harcolok ellenük. A lényeg az, hogy mit csinálok, nem pedig az, hány állampolgárság van a zsebemben” – jelentette ki a cseh exállamfő.

Havel úgy véli, az új köztársasági elnöknek hozzá kellene járulnia ahhoz is, hogy a cseh társadalom elrugaszkodjon a „köldöknézéstől”, és a rövid távú célok helyett a hosszú távúakra összpontosítson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik