Nagyvilág

Britek is keresik Bhutto gyilkosait

Terroristák a felelősek Benazir Bhutto ellenzéki politikus meggyilkolásáért - jelentette ki Pervez Musarraf pakisztáni államfő. Az elnök elmondta, hogy a Scottland Yard emberei is részt vesznek a merénylők elleni hajszában.

Benazir Bhutto halála nagy tragédia a pakisztáni nép számára – fogalmazott televíziós beszédében az államfő. Országszerte sugárzott félórás beszéde volt első jelentősebb nyilatkozata a Bhutto elleni merénylet óta. Bejelentette, hogy az ügyben folyó nyomozásban segítséget kért a brit rendőrségtől, és hogy Gordon Brown brit kormányfő hozzá is járult ehhez. Londonban megerősítették, hogy „még a hét vége előtt” megérkeznek Pakisztánba a Scotland Yard kijelölt nyomozói.

Előzőleg pakisztáni ellenzéki illetékesek visszautasították a kormány kijelentéseit Bhutto halálának körülményeiről és nemzetközi vizsgálatot követeltek. A politikusnő egy öngyilkos merénylet során vesztette életét a múlt héten. Halálát követően napokig zavargások zajlottak Pakisztánban, a résztvevők azzal vádolták a kormányt, hogy ők állnak Bhutto halála hátterében. A kormány azonban az al-Kaidát vádolja a merénylettel.

Musarraf összefogásra szólította fel a pakisztáni népet. „Ez a megbékélés, nem a szembenállás ideje” – mondta. „Bűnözők és egyes politikai elemek” arra használják fel Bhutto halálát, hogy fosztogassanak és randalírozzanak” – tette hozzá. Az államfő elkerülhetetlennek nevezte a választás nem sokkal korábban bejelentett elhalasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik