Nagyvilág

Harmincan elégtek egy kenyai templomban

Legkevesebb harmincan elevenen bennégtek egy felgyújtott teplomban kedden a nyugat-kenyai Eldoretben - közölték rendőrségi források, a helyi vöröskereszt egy önkéntese viszont mintegy ötven halálos áldozatról számolt be. A szerencsétlenül járt emberek a múlt csütörtöki, vitatott kimenetelű választásokat követő erőszakcselekmények elől menekültek a templomba.

Mwai Kibaki elnök újraválasztását követően etnikai összecsapások törtek ki a kelet-afrikai országban, s ezekben eddig mintegy 300-an vesztették életüket. Egy helyi tudósító beszámolója szerint kedden mintegy kétszázan tartózkodtak a templomban, többségükben a Kibaki népcsoportjához tartozó kikujuk, akik életüket féltve menekültek el otthonaikból. Rift Valley tartomány egyik vezető biztonsági illetékesének elmondása szerint mintegy 15 ezren bújtak meg Eldoret város templomaiban és rendőrőrsein. Az ország nyugati részén összesen legalább 70 ezren hagyták el otthonaikat.

A több etnikum lakta területet hagyományosan a kalendzsin törzs uralja. Az 1992 és 1997 közötti etnikai erőszakcselekményekben százak – főleg kikujuk – haltak meg, s ezrek hagyták el földjüket az összecsapások miatt.

Kibaki államfő kedden arra kérte a politikai pártok vezetőit, hogy haladéktalanul üljenek össze, s nyilvánosan szólítsanak fel nyugalomra – jelentette be az elnöki hivatal. Raila Odinga ellenzéki vezér viszont ugyancsak kedden “népirtással” vádolta a kormányt az elnökválasztás utáni gyilkos erőszak miatt.

Gordon Brown brit miniszterelnök, akinek országa egykor Kenya gyarmattartója volt, hétfőn beszélt mind a kenyai elnökkel, mind az ellenzék vezetőjével, és párbeszédre sürgette őket. Brown egy nemzeti egységkormány megalakításának lehetőségét is felvetette. A kormányfő szavait ismertető londoni szóvivő arról is beszámolt, hogy az Európai Unió kenyai megfigyelő missziója szerint “a kenyai választási folyamat nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik