Nagyvilág

Nem tanácsos Kenyába utazni

A Kenyába indulni szándékozókat arra figyelmezteti a magyar Külügyminisztérium, hogy alaposan fontolják meg az utazást, mert az afrikai országban fegyveres zavargások miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált a helyzet.

Kenyában folytatódnak a december 27-ei választások után kitört fegyveres zavargások – közölte Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel. “Magyar állampolgárok csak saját felelősségükre induljanak el. Lehetséges, hogy a biztonsági helyzet az elkövetkező napokban jelentősen romlik, s teljesen kiszámíthatatlanná válik” – áll a szóvivő közleményében.

Száz körülire emelkedett a választások után kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma hétfőn Kenyában, ahol folytatódtak a vasárnap kitört zavargások. Az ellenzék hátországának számító nyugati országrésztől a fővárosi szegénynegyedeken át a keleti, a turisták körében népszerű indiai-óceáni partvidékig számos helyen zajlottak hétfőn összecsapások ellenzékiek ezrei és a rendfenntartó erők között. A keleti partvidéken a mombasai repülőtérről több járat késéssel szállt fel, az autósoknak pedig üzemanyaghiány okozott gondot a térségben.



Nem tanácsos Kenyába utazni 1

A zavargások következtében legkevesebb kilencvennégy ember életét vesztette (fotó: MTI/EPA)


A kenyai választási bizottság vasárnap jelentette be, hogy a december 27-i elnökválasztás győztese Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök, aki szoros versenyben győzte le az ellenzék jelöltjét, Raila Odingát. Odinga már vasárnap felszólította híveit, hogy ne fogadják el a hivatalos eredményt, hétfőn pedig tiltakozó nagygyűlést hirdetett meg január 3-ra a fővárosba, Nairobiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik