Nagyvilág

Dohányzási tilalom Franciaországban

Franciaország számára forradalommal ér fel az Újév napján a nyilvános épületekben és intézményekben életbe lépő átfogó dohányzási tilalom - jelentette ki a párizsi kormány egészségügyi minisztere. Németországban újabb nyolc tartományban tiltják be január elsejével a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, bárokban.

Franciaországban a tilalom hivatalosan január elsején lép hatályba, ám kedden még elnézőek lesznek a hatóságok. Bírságolásra csak szerdától kell számítaniuk a törvény megszegőinek. Ettől a naptól kezdve aki nyilvános helyen dohányzik, 63 euró (16 ezer Ft) bírságra számíthat. A törvénysértés, tehát az illegális füstölés fölött szemet hunyó étterem-, kocsma- és bártulajdonosok pedig 135 euró (35 ezer Ft) összegű büntetésre számíthatnak.


Németországban a korábbi három után újabb nyolc tartományban tiltják be január elsejével a dohányzást az éttermekben, kocsmákban, bárokban. A még hiányzó öt tartomány a nyáron követi a példájukat. A dohányzási tilalmat semmibe vevő egyének 100 euróig, az étterem- és kocsmatulajdonosok 1000 euróig terjedő bírsággal sújthatók a törvény értelmében. Igaz, a hatóságok nagylelkű átmeneti időszakot szabtak. Berlinben például csak júliustól kezdve fognak szigorúan érvényt szerezni az előírásnak.


Keddtől kezdve Németország tartományai közül Bajorországban, Berlinben, Brandenburgban, Brémában, Hamburgban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szász-Anhaltban és Schleswig-Holsteinben is dohányzási tilalom lép életbe vendéglátóipari létesítményekben. Ennek értelmében a füstölés csak elkülönített helyiségben, továbbá szabadtéri (sör)sátrakban megengedett.


A német vendéglősök máris attól tartanak, hogy a füstölési tilalom az üzleti forgalom csökkenését fogja eredményezni. Több étteremtulajdonos azt tervezi, hogy a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordul a dohányzást tiltó törvény miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik