Nagyvilág

Egy szerencsétlen mozdulat ölte meg Bhuttót

Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető halálát koponyasérülés okozta, nem a rá leadott lövések és nem is az azokat követő robbanás következtében vesztette életét - mondta pénteken a pakisztáni belügyminisztérium szóvivője. A hírt követően rögtön megjelent olyan vélemény is, amely szerint mindez hazugság.

A szóvivő úgy nyilatkozott: nem találtak a politikus asszony holttestében sem lövedéket, sem fémszilánkot. Mint mondta, koponyasérülés okozta Bhutto halálát, s ezt akkor szenvedte el a politikus asszony, amikor feje beleütközött a gépkocsija napfénytetejének nyitására és zárására szolgáló karba.

A szóvivő az új verzió szellemében így rekonstruálta a történteket: az ellenzéki politikus éppen távozóban volt egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésről, és a gépkocsiból búcsút intett híveinek, kiemelkedve közben felsőtestével a járműből a napfénytető nyílásán át. Ekkor lőttek rá. Előbb három lövés dördült, a robbanás pedig akkor történt, amikor Bhutto igyekezett visszahúzódni a golyóálló üveggel és lemezekkel védett gépkocsiba. A hirtelen mozdulat közben a politikus beverte a fejét a gépjármű napfénytetejének mozgatására szolgáló karba. A kar a jobb füle közelében ütődött a fejéhez, és eltörte a koponyacsontját.

Azt is közölte, hogy a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud, az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője gratulált embereinek Benazir Bhutto halála után.

Máris cáfolják

Faruk Naik, Benazir Bhutto közeli munkatársa “rakás hazugságnak” nevezte a szóvivő szavait. Naik az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy két lövés is érte Bhuttót: egy a hasán, egy pedig a fején, s az a tény, hogy a merényletre egyáltalán sor kerülhetett, súlyos biztonsági hiányosságokra utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik