Nagyvilág

Bhutto férje Musarrafot okolja

Pervez Musarraf elnök kormányát tette felelőssé Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolásáért férje, Aszif Ali Zardari. A merénylet miatt kitört zavargásokban eddig 23 ember vesztette életét.

Zardari pénteken közölte egy nyugati tudósítóval: felesége – egy Musarrafhoz intézett levelében – már az emigrációból való hazatérése előtt az elnök néhány szövetségesét és a titkosszolgálatot tette felelőssé minden (ellene irányuló) lehetséges merényletért.

Musarraf csütörtökön, kevéssel Bhutto halálhírének ismertté válása után, tévébeszédet intézett a nemzethez, és kijelentette, hogy terrorcsoportok műve volt e politikai gyilkosság. A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője pénteken megismételte ezt a feltételezést, nem zárva ki, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak is része lehetett a merényletben. Bhutto számos híve visszautasítja ezt a beállítást, és hangoztatja, hogy Musarraf környezetében kell keresni a politikai gyilkosság értelmi szerzőit. A politikus asszony pénteki temetésén is számosan skandálták, hogy „Musarraf gyilkos”.



Bhutto férje Musarrafot okolja 1

Utcára vonultak a politikus asszony hívei (fotó: MTI)


Eddig huszonhárom ember halt meg Pakisztán déli Szindh tartományában a Bhutto elleni merénylet miatt kirobbant zavargásokban. Gulam Mohamed Mohtaram, a tartomány belügyminisztere bejelentette, hogy a tartományi kormány kérte a hadsereget: segítsen fenntartani a közrendet és a törvényességet Karacsiban, Haidarábádban, Mírpurhászban, Navábsahban és Gotkiban.

Szemtanúk szerint a hadsereg már meg is kezdte járőrtevékenységét Haidarábádban és Karacsiban. Haidarábádban mindenkit hazaküldenek a katonák az utcákról; noha nem hirdették ki hivatalosan, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben – mondták szemtanúk nyugati tudósítóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik