Külföld

Nyolc év kényszermunka a csádi francia civileknek

admin
admin

2007. 12. 26. 20:10

Nyolc évi kényszermunkára ítélte a n,djamenai büntető törvényszék szerdán az emberrablással vádolt hat francia állampolgárt.

A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett. Előzőleg a csádi büntető törvényszék főügyésze héttől tizenegy évig terjedő, kényszermunkával járó börtönbüntetést kért a Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet tagjainak perében szerdán.

Beassoum Ben Ngassoro főügyész indítványozta: a bíróság állapítsa meg a hat francia bűnösségét emberkereskedelemmel kapcsolatos gyermekrablási kísérlet, csalás, közokirat-hamisítás és “fizetés nélküli távozás” bűnében.

Franciaország kiadatást kér

A francia külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Párizs kérni fogja a francia állampolgárok Franciaországba szállítását. A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett.

Ngarhondo Djidé, a törvényszék elnöke elmondta: testület bűnösnek találta a hat franciát “családi jogállás jogellenes megváltoztatása céljából elkövetett gyermekrablás” bűnében, illetve “fizetés nélküli távozás” vétkében.

Gyerekrablással vádolták őket

A hat francia péntek óta áll a bíróság előtt azzal a váddal, hogy 103 gyermeket akartak Csádból Franciaországba szállítani. A vádlottak szerint a gyermekek a szomszédos Szudánból, a polgárháború sújtotta Dárfúr tartományból származó árvák voltak. Életkoruk 1-10 év között van.

A csádi hatóságok október végén tartóztatták le a Zoé Bárkája tagjait. Előzőleg megakadályozták, hogy a csoport tagjai feltegyék a szóban forgó 103 afrikai gyereket egy chartergépre, amelynek Franciaországba kellett volna szállítania őket. Az afrikai ország illetékes szervei összesen 21 személyt vádoltak meg: a szervezet hat tagja és három újságíró ellen gyermekrablás és csalás, a szállításukra bérelt repülőgép hétfős legénysége, továbbá Ibrahim és három csádi állampolgár ellen pedig bűnrészesség gyanújával indult eljárás N,Djamenában. Az újságírókat és a gép legénységét időközben már elengedték, ők elhagyhatták Csádot.

A csádi kormányra rendkívüli nyomás nehezedett a közvélemény részéről, hogy példás ítélettel sújtsák a Zoé Bárkájának tagjait.
Egyes feltételezések szerint Párizs és N,Djamena olyan egyezséget kötött, amelynek értelmében a hat francia várhatóan visszatérhet Franciaországban vagy kétoldalú igazságszolgáltatási megállapodás útján, vagy Idriss Deby csádi elnök megkegyelmez nekik. Franciaország Deby szövetségese, és katonai kontingenst állomásoztat egykori gyarmatán.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.