Nagyvilág

Nyolc év kényszermunka a csádi francia civileknek

Nyolc évi kényszermunkára ítélte a n,djamenai büntető törvényszék szerdán az emberrablással vádolt hat francia állampolgárt.

A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett. Előzőleg a csádi büntető törvényszék főügyésze héttől tizenegy évig terjedő, kényszermunkával járó börtönbüntetést kért a Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet tagjainak perében szerdán.

Beassoum Ben Ngassoro főügyész indítványozta: a bíróság állapítsa meg a hat francia bűnösségét emberkereskedelemmel kapcsolatos gyermekrablási kísérlet, csalás, közokirat-hamisítás és “fizetés nélküli távozás” bűnében.

Franciaország kiadatást kér

A francia külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Párizs kérni fogja a francia állampolgárok Franciaországba szállítását. A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett.

Ngarhondo Djidé, a törvényszék elnöke elmondta: testület bűnösnek találta a hat franciát “családi jogállás jogellenes megváltoztatása céljából elkövetett gyermekrablás” bűnében, illetve “fizetés nélküli távozás” vétkében.

Gyerekrablással vádolták őket

A hat francia péntek óta áll a bíróság előtt azzal a váddal, hogy 103 gyermeket akartak Csádból Franciaországba szállítani. A vádlottak szerint a gyermekek a szomszédos Szudánból, a polgárháború sújtotta Dárfúr tartományból származó árvák voltak. Életkoruk 1-10 év között van.

A csádi hatóságok október végén tartóztatták le a Zoé Bárkája tagjait. Előzőleg megakadályozták, hogy a csoport tagjai feltegyék a szóban forgó 103 afrikai gyereket egy chartergépre, amelynek Franciaországba kellett volna szállítania őket. Az afrikai ország illetékes szervei összesen 21 személyt vádoltak meg: a szervezet hat tagja és három újságíró ellen gyermekrablás és csalás, a szállításukra bérelt repülőgép hétfős legénysége, továbbá Ibrahim és három csádi állampolgár ellen pedig bűnrészesség gyanújával indult eljárás N,Djamenában. Az újságírókat és a gép legénységét időközben már elengedték, ők elhagyhatták Csádot.

A csádi kormányra rendkívüli nyomás nehezedett a közvélemény részéről, hogy példás ítélettel sújtsák a Zoé Bárkájának tagjait.
Egyes feltételezések szerint Párizs és N,Djamena olyan egyezséget kötött, amelynek értelmében a hat francia várhatóan visszatérhet Franciaországban vagy kétoldalú igazságszolgáltatási megállapodás útján, vagy Idriss Deby csádi elnök megkegyelmez nekik. Franciaország Deby szövetségese, és katonai kontingenst állomásoztat egykori gyarmatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik