Nagyvilág

Musarraf: a terrorizmus tönkreteheti Pakisztánt

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerdán az iszlámábádi látogatáson tartózkodó Hamid Karzai afgán államfő előtt kijelentette, hogy a terrorizmus mindkettőjük országát tönkreteheti. Ezt elkerülendő együtt kell működniük.

Együtt kell működnünk, egyebek között a hírszerzés területén, hogy szembeszállhassunk a szélsőségesség és a terrorizmus ellen, amely mindkettőnk országát tönkreteheti – mondta Musarraf Karzai felé fordulva a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón.

A találkozó célja Kabul és Iszlámábád szerint egyaránt az volt, hogy a két szomszédos ország, az Egyesült Államok szövetségese, erősítse a terrorizmus elleni harcot, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az Afganisztánban véres felkelést folytató tálibok, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az őket a határ másik oldalán támogató egyes pakisztáni törzsek ellen.

A tálibok 2001-ben történt elűzése óta az északnyugat-pakisztáni törzsi vidék a fundamentalista afgán lázadók, al-Kaida terroristák és az őket támogató pakisztáni törzsek búvóhelyévé vált. “Együtt kell működnünk, hogy a két ország kölcsönösen hasznot húzhasson ebből, és ezt óhajtja Pakisztán” – mondta Musarraf, majd átadta a szót afgán kollégájának, akit testvérének nevezett.

Karzai megjegyezte, hogy míg Afganisztánban csökken a lázadók tevékenysége, a határ pakisztáni oldalán viszont nő. Az afgán elnök a múlt héten kijelentette, hogy a lázadó fegyveresek támaszpontjai az afgán határon túl találhatók, és sürgette, hogy az terrorizmus ellen háborút viselő, amerikai vezetésű haderő csapjon le az ellenség menedékhelyeire és kiképző központjaira.

A két szomszédos ország között korábban rendkívül feszült volt a viszony, mivel Kabul rendszeresen azzal vádolja meg a pakisztáni hadsereget, hogy szemet huny a tálibok tevékenysége felett, sőt segíti őket, Iszlámábád pedig az afgán és nemzetközi csapatokat okolja a törzsi vidéken kialakult helyzet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik