Nagyvilág

Félnek a csehek a reformoktól

A csehek mintegy 70 százaléka tart a január 1-jén életbe lépő közkiadási-pénzügyi reformoktól.

A cseh lakosság többsége alapvetően nem bízik a reformokban és attól fél, hogy a jövő évben csökkenni fog az életszínvonala – derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió megrendelésére.


A közvélemény-kutatás eredményéhez csatolt magyarázatban olvasható: “Az eredmény azt jelzi, hogy elsősorban az általános és középiskolai műveltséggel rendelkező embereknek a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány nem magyarázta el kellőképpen a reformok értelmét és szükségességét. Úgy vélem, hogy ezen a téren a kormány mulasztást követett el” – kommentálta a felmérést Jan Hartl, a STEM igazgatója.


A közkiadási-pénzügyi reformokat leginkább a fiatalabbak és a főiskolai-egyetemi műveltséggel rendelkező személyek támogatják. A 60 éven felüli megkérdezettek 88 százaléka utasította el az intézkedéseket, míg a 29 év alattiak körében ez 48 százalék.


Január 1-jétől kezdve Csehországban bevezetik az egykulcsos, 15 százalékos személyijövedelem-adót, csökkentik a szociális támogatásokat, és az egészségügyben bevezetik a különféle illetékek fizetését, egyebek között a vizitdíjat, illetve a receptdíjat.


A cseh baloldali ellenzék szerint a közkiadási-pénzügyi reform elhibázott és a lakosság életszínvonalának csökkenéséhez fog vezetni. A szociáldemokrata párt képviselőinek egy csoportja az alkotmánybíróságnál támadta meg a reformcsomagot. Az alkotmánybíróság jelezte: olyan bonyolult törvény-csomagról van szó, hogy a probléma áttanulmányozása több hónapot vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik