Nagyvilág

Thaiföldön a száműzött kormányfő pártja nyert

Thakszin Sinavatra megbuktatott thaiföldi kormányfő szövetségesei győztek a vasárnapi parlamenti választásokon. A győztes párt vezetője bejelentette: koalíciós kormány megalakítását tervezik. Az Egyesült Államok vasárnap üdvözölte a "szabad és igazságos" thaiföldi választásokat.

Végleges adatok szerint a száműzetésben élő egykori miniszterelnök híveit felsorakoztató Népi Erő Párt (PPP) győzött a thaiföldi választásokon. A PPP a 480 fős parlamentben 232, míg a legfőbb rivális, a legrégibb thaiföldi politikai szervezet, a Demokrata Párt 165 képviselői helyhez jutott.

A PPP vezetője, Szundaravedzs Szamak bangkoki sajtótájékoztatóján vasárnap bejelentette pártja választási győzelmét, és felszólított valamennyi pártot, csatlakozzanak hozzájuk a kormány megalakításában. Szamak, akiknek a pártjának 241 képviselői helyre lenne szüksége a várható mintegy 230 helyett ahhoz, hogy egyedül is kormányt alakíthasson, közölte: minden bizonnyal ő lesz a kormányfő.

Királypárti az ellenzék is


Szamak, az egykori bangkoki kormányzó eltökélt királypárti, konzervatív nézeteiről, valamint szókimondó természetéről ismert. Ellentmondásos egyéniség. Szereti médiát, négy újságnak is írt vezércikkeket, sőt egy főzőműsort is vezetett a televízióban, de köze volt 1976-ban egy diáktüntetés elnyomásához, amely során 46 diák halt meg. Több korábbi katonai kormányzat alatt szolgált, de habozás nélkül gúnyolódik a jelenlegi juntán, amely szerinte igazságtalanul üldözte Thakszin Sinavatrát.


A volt kormányfő üdvözölte Szamak választási győzelmét, és közölte: az új kormány megalakulása után visszatér Thaiföldre.

Korrupcióval vádolták

A választások eredménye valószínűleg tovább mélyíti a két éve tartó mély politikai válságot az ázsiai országban. A 2001-es választást a Thakszin Sinavatra vezette Thai Rak Thai (A thaiföldiek szeretik a thaiföldieket) nevű párt nyerte meg, a kormányfőt 2005-ben elsöprő többséggel választották újjá. Az ellenzék 2006 január végén az tisztázatlan gazdasági ügyei miatt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg a dúsgazdag Sinavatrát, aki válaszul feloszlatta a parlamentet és 2006 áprilisára előre hozott választásokat írt ki.

A választások eredményét az alkotmánybíróság semmissé nyilvánította, a kormányfő pártját pedig feloszlatta. 2006. szeptember 19-én vértelen katonai puccsot hajtottak végre, október 1-jén Szurajud Csulanon került a kormányfői székbe. 2007. augusztus 19-én elfogadták az ország új alkotmányát, amely megnyitotta az utat a mostani választások kiírása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik