Nagyvilág

Thaiföldön Sinavatra nyerhet

Thakszin Sinavatra megbuktatott thaiföldi kormányfő szövetségesei győztek a vasárnapi parlamenti választásokon az exit poll-felmérések eredményei szerint.

Két vezető közvélemény-kutató intézet is úgy értékelte, hogy a száműzetésben élő egykori miniszterelnök híveit felsorakoztató Népi Erő Párt (PPP) győzött.

A felmérések eredményei csupán az elnyert parlamenti helyek számában különböznek. Az egyik szerint a PPP képviselői a 480 fős parlamentben 256 helyet, míg a másik szerint 202 mandátumot tudhat magáénak. A legfőbb rivális, a legrégibb thaiföldi politikai szervezet, a Demokrata Párt 162-146 képviselői helyhez juthatott az előre vetített adatok alapján.

A választások eredménye valószínűleg tovább mélyíti a két éve tartó mély politikai válságot az ázsiai országban. A 2001-es választást a Thakszin Sinavatra vezette Thai Rak Thai nyerte meg, a kormányfőt 2005-ben elsöprő többséggel választották újjá. Az ellenzék 2006 január végén az tisztázatlan gazdasági ügyei miatt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg a dúsgazdag Sinavatrát, aki válaszul feloszlatta a parlamentet és 2006 áprilisára előre hozott választásokat írt ki.

A választások eredményét az alkotmánybíróság semmissé nyilvánította, a kormányfő pártját pedig feloszlatta. 2006. szeptember 19-én vértelen katonai puccsot hajtottak végre, október 1-jén Szurajud Csulanon került a kormányfői székbe. 2007. augusztus 19-én elfogadták az ország új alkotmányát, amely megnyitotta az utat a mostani választások kiírása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik