Nagyvilág

Olmert kizárja a tűzszünetet a Hamásszal

Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap kizárta annak a lehetőségét, hogy a zsidó állam tűzszszünetet kössön a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalommal, mert szerinte az ellene folyó harc "igazi háború". Közebn Izrael bejelentette: 500 lakást építenek Ciszjordániában.

A miniszterelnök a heti kormányülésen leszögezte: folytatják a Gázai övezetben a hónapok óta tartó “terrorista-ellenes hadműveleteket”.

Olmert azután tette ezt a kijelentést, hogy több gázai Hamász-vezető az elmúlt napokban hajlandóságot mutatott a tűzszünetre és az izraeli kabinet több tagja is úgy nyilatkozott: meg kellene fontolni egy ilyen ajánlatot.

Izrael 740 lakást épít 2008-ban két ciszjordániai zsidó településen – jelentette be Rafi Ejtan, a jeruzsálemi ügyek minisztere.

Az izraeli építési minisztérium 2008-as költségvetésében 500 lakást terveznek a kelet-jeruzsálemi Har Homa kerületben, valamint a további 240-et város tőszomszédságában fekvő Maale Adumimban, az egyik legnagyobb ciszjordániai kolóniában. A döntés árnyékot vethet a novemberi annapolisi közel-keleti békekonferencián elhatározott izraeli-palesztin tárgyalásokra.

Ejtan az izraeli katonai rádióban hangsúlyozta: Har Homa Jeruzsálem része és Izrael soha nem tett ígéretet arra, hogy leállítja le az ottani építkezéseket.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik