Nagyvilág

Szabadon engedik a feltételezett belga szöktetőket

Alapos gyanúokok hiányában szabadon engedték azt a 14 személyt, akit pénteken vettek őrizetbe Belgiumban, feltételezve, hogy egy bebörtönzött terrorista kiszabadítására készülődtek.

Mint a belga szövetségi ügyészség szóvivője szombaton közölte, az éjjel valamennyiüket szabadon engedték. Lieve Pellens ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ügyben, amely semmit nem vesztett a jelentőségéből, tovább folyik a nyomozás. Ugyancsak érvényben maradnak azok a fokozott biztonsági intézkedések, amelyeket a pénteki őrizetbe vételek nyomán rendeltek el terrorcselekmény veszélyére hivatkozva.

Az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetsége időközben közleményben figyelmeztette terrortámadás veszélyére a Belgiumban élő vagy oda tartó amerikaiakat. Azt ajánlotta nekik, hogy különösen a zsúfolt nyilvános helyeken legyenek nagyon elővigyázatosak.

Készülődtek

A 14 személy a pénteki feltételezések szerint Nizár ben Abdel-Azíz Trabelszi kiszabadítására készülődött, akit azért csuktak börtönbe, mert 2001-ben előkészületeket tett egy belgiumi amerikai katonai támaszpont elleni merényletre. A kiszabadítási akcióhoz fegyvert és robbanóanyagot használtak volna.

Médiaértesülések szerint a 14 fős csoport észak-afrikai származású szélsőséges iszlamista személyekből áll. Köztük van Malika el-Arud, annak az öngyilkos merénylőnek a marokkói származású özvegye, aki két nappal az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett repülőgépes merényletek előtt – önmagát újságírónak álcázva – megölte Ahmed Sah Maszudot, a tálibokkal szembenálló afgán ellenzéki Északi Front parancsnokát.

Malikát elítélték

Malika el-Arud belgiumi lakos, és 2003-ban egy brüsszeli bíróság felmentette őt a Maszud-gyilkosság ügyében. Idén júniusban azonban Svájcban elítélték a nőt – igaz, hogy három évre felfüggesztve kapott fél év büntetést -, mert új férjével együtt támogatott egy olyan bűnszervezetet, amely al-Kaida közleményeket – valamint “kivégzésekről” szóló videófelvételeket – terjesztett az interneten.

A rendészeti szervek izgalmának kiváltóját, Trabelszit Brüsszeltől 35 kilométerre délre, Nivelles fegyintézetben tartják fogva, és a büntetés-végrehajtási illetékesek közlése szerint ő maga kérte, hogy gondoskodjanak minél teljesebb elszigeteltségéről, mert “vallási elmélkedésben szeretne elmélyülni”.

Focistából mártír

A férfi még 1989-ben, 19 esztendősen, ifjú labdarúgó tehetségként érkezett Tunéziából Európába. A Fortuna Düsseldorfnál lett próbaidős játékos, majd szerződést is kapott, de hamarosan szélnek eresztették. Néhány éven át alacsonyabb osztályú kluboknál próbálkozgatott, és eközben rákapott a kokainra, valamint meglehetősen hosszú bűnlajstromra tett szert köztörvényes cselekményekkel. Útja végül az al-Kaida afganisztáni kiképző táborainak egyikébe vezetett, ahol felküzdötte magát a mártírjelöltek listájára.

Az emlékezetes szeptember 11-i terrortámadás után két nappal tartóztatták le Brüsszelben. Elismerte, hogy az egyik brüsszeli étterem hátsó udvarában talált robbanóanyaggal, amiből igen hatásos szerkezetet lehetett volna előállítani, öngyilkos robbantásos merényletet tervezett a belgiumi Kleine Brogel amerikai támaszpont ellen. Igaz, csak a bázis kantinjának tudott volna autóval nekirohanni, de így is megölhetett volna több tucat embert.

Atomfegyver Belgiumban?

A merénylet bizonyára hatalmas pánikot okozott volna, mert az amerikaiak ugyan soha nem közlik hivatalosan és nyilvánosan, hogy hol tárolnak atomfegyvereket, de széltében-hosszában beszélik, hogy Kleine Brogel ilyen hely.

Trabelszi azt vallotta, hogy személyesen Oszama bin Ladentől kapta az utasítást az öngyilkos robbantásos merénylet elkövetésére. Állítása szerint öt ízben is találkozott Afganisztánban Oszama bin Ladennel, aki azt mondta neki, hogy tekintse őt apjának, és személyesen ajánlott neki öt célpontot öngyilkos merényletekhez Európában.

Tíz év

A terhére rótt cselekményekért 2003-ban első fokon, majd 2004-ben másodfokon is 10 évre ítélték. A tunéziai származású exfutballista a jelek szerint kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett Nagy-Britanniában és Franciaországban tartózkodó szélsőségesek körében. Fölmerült a neve abban a 2005-ös franciaországi perben is, amelynek vádlottjai öngyilkos merényletet terveztek az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége és marseille-i főkonzulátusa ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik