Nagyvilág

Halasztja a Mars-missziót a NASA

Az amerikai űrügynökség (NASA) két évvel elhalasztotta következő Mars-missziójának 2011-re tervezett indítását.

A halasztás oka a NASA programigazgatójának, Doug McCuistonnak közlése szerint az, hogy “érdekkonfliktus” alakult ki a között a két kutatóvállalat között, amelyek egymással vetélkednek a 2011-ben útnak indítandó következő űrszonda küldetésével kapcsolatos egyik szerződés elnyeréséért.

A szakember nem részletezte, mi történt, csak annyit mondott, hogy a konfliktus miatt fel kellett oszlatni az ajánlatokat elbíráló testületet, és újat kellett alakítani, emiatt csúszott a szerződés megkötése, és vele együtt értelemszerűen a teljesítés.

Miután 26 hónap telik el egy-egy Mars-misszió indítási ablakának kinyílása között (azaz 26 hónap van a között a két rövid időszak között, amikor a Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete alkalmas arra, hogy bolygónkról űreszközt juthassanak el a planétaszomszédunkra), a kilövést két évvel el kell halasztani. Ez lesz az első eset 1994 óta, hogy a NASA elmulaszt egy lehetőséget a vörös bolygó feltérképezésére.

A NASA Mars-programja részeként augusztus elején indította útnak a Phoenix űrszondát a vörös bolygóra. Az űreszköz 675 millió kilométer megtétele után várhatóan május 25-én landol a Marson. Az lesz a feladata, hogy élet nyomai után kutasson a bolygó jéggel borított északi sarkvidékén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik