Nagyvilág

Szaúdi az Irakban harcoló al-kaidások zöme

A West Point katonai akadémia kutatóinak szerdán közzétett tanulmánya szerint szaúdi, illetve líbiai állampolgár az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat Irakban harcoló fegyvereseinek nagy része.

Az írás al-Kaida-tagok által összesített, de októberben az Irakban állomásozó szövetséges haderő birtokába került olyan adatokon alapszik, amelyek többek között a 2006 augusztusa és 2007 augusztusa között az Irakba – jellemzően Szírián keresztül – beszivárgott fegyveresekről tartalmaznak információt.


Sok közöttük a szír és marokkói


A West Point terrorizmus elleni harccal foglalkozó kutatóközpontja azt találta, hogy a fegyveresek 41 százaléka szaúdi állampolgár. A második legnagyobb csoport a líbiaiaké 19 százalékkal, őket a szíriaiak és a jemeniek követik nyolc százalékos aránnyal. A jövevények további hét százaléka algériai, hat százalékuk marokkói illetőségű.

Az állampolgárság szerinti ország népességéhez viszonyított arány alapján a líbiaiak vezetik a külföldi katonák elleni harc szándékával Irakba érkezők rangsorát. Mint arra a tanulmány szerzői rámutattak, új elem, hogy Líbiából ennyien érkeznek harcolni Irakba. Szerintük ez többek között arra vezethető vissza, hogy egy líbiai szélsőséges szervezet, a Líbiai Iszlám Harcosok Csoportja (LIFG) a közelmúltban szorosabbra fűzte együttműködését az al-Kaidával.


Maximum 25 évesek

A tanulmány szerzői aggasztónak mondták, hogy a vizsgált időszakban Irakba érkező külföldi fegyveresek átlagéletkora mindössze 24-25 év. Figyelemre méltónak ítélték azt is, hogy azok között, akik megadták a foglalkozásukat – az adatbázisban szereplő 606 személyből 157-en tettek így -, 43 százalék az egyetemi hallgatók aránya. Az egyetemek az al-Kaida fontos toborzóközpontjaivá váltak – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik