Nagyvilág

Nincs megegyezés Koszovó ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán az "összeegyeztethetetlen" álláspontok miatt nem tudott megegyezni Koszovóról - közölte Johann Verbeke belga ENSZ-nagykövet a nyugati országok nevében.

Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette: az Egyesült Államok, Európa és más államok eltökéltek a Koszovó függetlenségét biztosító Ahtisaari-terv megvalósítására.
Koszovó jelenlegi helyzete elfogadhatatlan – mondta a belga nagykövet, miután a testület nem tudott döntésre jutni a 90 százalékban albánok lakta szakadár dél-szerbiai tartomány jövőjéről.


“A tárgyalásos rendezés lehetősége kimerült” – állapították meg az Egyesült Államok és az EU-tagállamok nagykövetei közös nyilatkozatukban. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök figyelmeztetett: Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása, amelyet a nyugati országok támogatnának, aláaknázná az ENSZ-alapokmányt, és egy olyan új korszak kezdetét jelentené, amelyben az erő a jog felett áll.


Az amerikai és az EU-nagykövetek szerint a BT-ülés kudarca azt jelenti, hogy az ENSZ-ben nem lehet megoldást találni Koszovó ügyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik