Nagyvilág

Légkondi és Wi-Fi a mekkai Nagymecsetben

Ez év januárjában a mekkai zarándoklat (háddzs), amely az iszlám vallás ötödik pillérét alkotja, komoly balesetek nélkül ért véget. Az elmúlt esztendők tragédiának megelőzése érdekében a szaúdi kormányzat azonban újabb biztonsági intézkedésekkel, felújítási projektekkel készül a muzulmán naptár utolsó, úgynevezett Dzul Hiddzsa nevű hónapjának a 8. napján kezdődő háddzsra.

Mérsékeltebb tömeg a Dzsamarat hídon Minában, több szálláshely, Wi-Fi a mecsetekben, műholdas chippel történő személynyilvántartás, környezetvédelemre figyelmeztető szórólapok – csak néhány újdonság, amellyel a december 18-21. közötti zarándoklatra érkezők szembesülhetnek. Szaúd-Arábia a 2007 januárjában véget ért háddzs óta közel 4 milliárd riyált (mintegy 166 milliárd forintot) költött a felújításokra.

Tragédiák az utóbbi tíz évben

2006 január – összedőlt egy hotel Mekkában, a szerencsétlenségben 76 zarándok halt meg
2004 – összesen 251 embert taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat-hídon
2003 – legalább 14 zarándokot taposott halálra a tömeg Minában a Dzsamarat-hídon
2001 – 35 főt taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat-hídon
1998 – 119 embert tapostak agyon a Minában a Dzsamarat-hídon
1997 – tűz ütött ki a Mina közelében felállított sátortáborban, amelynek következtében több mint 343 ember vesztette életét, és mintegy 1500 fő sérült meg


Impozáns tervekben ráadásul nincs hiány: a következő években többek között már óránként 500 kilométeres sebességgel száguldó szupervonat és 32 ezer négyzetméteres szálloda- és plázanegyed várja az évente odalátogató közel 10 millió zarándokot. A fejlesztésre szükség is van, a háddzs alatt körülbelül 2,4-2,5 millióan érkeznek a helyszínre, míg az umrah idején (úgynevezett „kis zarándoklatra”), azaz az év többi részében összesen mintegy 7,5 millióan.


Jóllehet a zarándokutak költsége meglehetősen borsos: a több eltérő szolgáltatást tartalmazó háddzs-csomag ára egy személynek mintegy 1400-2000 riyálba (mintegy 60-87 ezer forintba) kerül a szárazföldi, s 4800-9000 riyálba (210-390 ezer forintba) a légi közlekedéssel együtt. A luxuskategóriájú csomagért – amelybe többek között egy mekkai luxusszállás is beletartozik – 100 ezer riyált (közel 4,3 millió forintot) is elkérhetnek.

Többszintes híd, tűzjelzős hotelek

Decemberre befejeződött a zarándoklat legkritikusabb helyszínének számító Dzsamarat híd felújításának újabb szakasza Minában: az eddigi két szinthez egy harmadikat is kialakítottak. A felújítások révén óránként már mintegy 360 ezer zarándok juthat át a többszintes hídon. A bővítésre szükség volt, a rituális kövezéshez (Minában rituálisan megdobálják Isten dicsőítése közben a Sátán szimbólumának számító három kőoszlopot) való eljutás ugyanis évről évre tragédiákba torkollott: a tömeg százakat taposott agyon. Emellett új utakat is építettek a hídhoz, amelyen keresztül „szellősebben” lehet megközelíteni és elhagyni a kődobálás szertartásának helyszínét. A híd teljes felújítására irányuló projekt várhatóan csak 2009-re fejeződik be, amikor is a felépítmény az eddigiekhez képest további 125 ezer zarándok óránkénti torlódásmentes átjutását lesz képes biztosítani.



A kevés szálláshely is állandó problémát jelentett a zarándokok számára az elmúlt években Minában. Ennek enyhítésére a szaúdi kormány 6 darab 13 emeletes lakótornyot nyitott meg, amelyben több mint 19 ezren kaphatnak szállást. Ez némileg kompenzálhatja egyes mekkai hotelek várható bezárását, a szaúdi hatóság ugyanis biztonsági és közegészségügyi szempontból a szállodák közel felénél tapasztalt hiányosságokat. A szaúdi kormány – a korábbi évek hotelkatasztrófái elkerülése végett – olyan biztonságosabb szállodákat szeretne, amelyekben vészkijárat, elektromos generátor, füst és tűzjelzőkészülék, lift és lépcsőházrendszer van. A mekkai szállodatulajdonosok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy ezeket a fejlesztéseket csak úgy tudnák véghezvinni, ha a régi hoteleket lerombolják, és újakat építenek helyettük. Kérdés azonban, megadják-e nekik a probléma megoldására kért ötéves haladékot.

Csomagmegőrző és Wi-Fi a szent helyeken

A legtöbb baleset a mekkai zarándoklat szervezésével foglalkozó Háddzs Minisztérium állítása szerint abból adódik, hogy a zarándokok még az egyes szertartások során is – mint például a Sátán oszlopainak a megkövezése – magukkal cipelik csomagjaikat. A szaúdi hatóság éppen ezért csomagmegőrző-rendszer kialakítása mellett döntött, többek között Minában, Mekkában és Medinában. Ennek köszönhetően a zarándokoknak csak az okmányaikat, értékeiket, illetve utazási irataikat kell magukkal vinniük egy könnyű, vékony hátizsákban.



Légkondi és Wi-Fi a mekkai Nagymecsetben 1

Képgaléria: A mekkai zarándoklat (fotó: MTI/EPA)


A szaúdi kormány idén 10 milliárd riyált (mintegy 430 milliárd forintot) költött a mekkai Nagymecset, valamint a többi szent hely (Mina, Arafat, Muzdalifa) felújítására, míg az elmúlt két esztendőben közel a hétszeresét. A decemberi háddzsra a mekkai mecsetnél korszerűsítették a szőnyegek takarítását, új díszes lepelt (kiswa) kapott a Kába kő (amely 47 méter széles és 650 kilogramm súlyú), új bútorokkal – több mint 110 polcot felölelő Szent Korán gyűjteménnyel –, légkondicionálóval és információs táblákkal látták el a szent helyet, valamint „akadálymentesítették” is. Sőt számítógépes hálózatot és internetrendszert is kiépítettek a fontosabb mecsetekben, mint például a mekkai Nagymecsetben és a Haram-mecsetben. A szent helyek végleges felújítása azonban csak 2020-ra esedékes, akkorra készül el a mintegy 32 ezer négyzetméterre megálmodott projekt is. A tervek szerint ötcsillagos szállodák, bevásárlóközpontok létesülnének Mekka központjában a zarándokok számára.

—-Légkondis busz és szupervonat—-

A zarándoklat idején a Mekka és Medina közötti buszbalesetek számának a csökkentése érdekében a Háddzs Minisztériuma több közlekedési szigorítást is foganatosított: például a sofőrök 6 óránál többet nem vezethetnek, a több mint 18 éve forgalomban lévő buszok pedig nem szállíthatnak zarándokokat. A buszokat légkondival vagy ventillátorral kell felszerelni, a belső kialakítását biztonságossá kell tenni. Sőt minden járat fedélzetén a minisztériumból kirendelt idegenvezetőnek is ott kell tartózkodnia.

A 20 millió riyálba (közel 880 milliárd forintba) kerülő Mekka–Medina közötti vasúti projekt is forradalmi változásokat eredményez majd a zarándokok életében. A várhatóan 2009-ben kezdődő beruházás érdekességének tekinthető, hogy a vasútvonalat kiépítő konzorciumnak tagja az Oszama bin Laden apja által 1931-ben megalapított társaság, a Saudi Binladin Group is. A projekt grandiózus, beletartozik egy óránként 500 kilométeres sebességű elektromos gyorsvonat üzembe állítása is a Dzsedda–Mekka, illetve a Dzsedda–Medina útvonalon.



Légkondi és Wi-Fi a mekkai Nagymecsetben 2

Képgaléria: A mekkai zarándoklat (fotó: MTI/EPA)


Akcióban a „zöldek”

A szaúdi hatóságok több figyelmet fordítottak a csatornázási rendszerre a szent helyeknél, hiszen a téli hónapokban jelentős mennyiségű esőre lehet számítani. A több millió zarándok és az őket szállító buszok jelentős környezeti kárt okoznak. Ezért a szaúdi kormány könyvecskéket osztogat majd a zarándokok között, amelyben szembesítik őket az általuk okozott környezetszennyezéssel és annak megelőzési módjaival.

Chipes „dögcédula és új ruhadarab

A zarándoklatról a legújabb technikai vívmányok sem hiányozhatnak: rádiófrekvencia-azonosításon és műholdas nyomkövetésen alapuló chiprendszer és Mekka több kilométeres körzetében Wi-Fi hálózat vár a látogatókra. A high-tech ellenőrző rendszer – amelyre 32 rendőrségi és biztonsági központ van kapcsolva – nyomon követi a zarándokok minden egyes lépését. A királyságba érkezve ugyanis a reptéren valamennyien kapnak egy chippel ellátott címkét, amelyet elutazáskor le kell adniuk.



Az elemmel működtethető chipes szerkezet – mely zsebben, kézelőként vagy kitűzőként is viselhető – egyrészt tartalmazza az illető személyes adatait, másrészt lehetővé teszi, hogy a szaúdi hatóság figyelemmel követhesse a tömeg útját, biztonságos mozgását, illetve bemérhesse az eltűnt egyéneket. Nem telt el ugyanis olyan háddzs, hogy több ezren ne próbáltak volna illegálisan Szaúd-Arábiában maradni. 2005-ben körülbelül 60 ezer pakisztáni és 40 ezer indiai „hosszabbította” meg ott-tartózkodását. Emellett a Wi-Fi-re is csatlakoztatható chippel a zarándok gyors orvosi segítséget is kérhet rosszullét vagy baleset esetén: csak meg kell nyomnia a berendezést és pár percen belül érkezik is a segítség.

Sőt, az idén a zarándokok kényelmére is gondoltak. A vallási előírások szerint ugyanis ihramot – varrás nélküli, két vászondarabból álló ruhát – kell viselniük, amely a gyaloglás során rendszerint kidörzsöli a combjukat. A decemberi zarándoklaton azonban már lehetőség van arra, hogy a ruhadarab alá egy varrás nélküli nadrágot is felvehessenek, amely megvédi a combot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik