Nagyvilág

A schengeni kapukat döngetik az illegális bevándorlók

Illegális bevándorlók után kutatva kamerákkal és monitoros térfigyelővel pásztázzák a magyar-ukrán határt – számolt be a beregsurányi határátkelőnél készített riportjában a The Sunday Telegraph című brit napilap. Az illegális bevándorlók többsége a helyi lakosok kertjeiben vár a szökéshez megfelelő pillanatra.

A lap helyszíni riportjában a pénteki határnyitás előtti pillanatokról készített összeállítást, felhívva a figyelmet arra, hogy nemsokára Magyarország lesz az unió keleti határa, mely “egyedüli védelmi vonalként szolgál majd évi több tízezer bevándorló előtt.”

A lap felhívja a figyelmet: azzal, hogy az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok tagjai lesznek a schengeni övezetnek, keletről szinte bárki ellenőrzés nélkül eljuthat Németországba és Ausztriába. A Telegraph szerint máris afgán, iraki, mongol, grúz, koszovói szerb és albán tömegek várják a pillanatot, hogy szerencsét próbáljanak.

A kertekben bújkálnak

Habár nemrég még hosszú sorok álltak a beregsurányi határátkelőnél ellenőrzésre várva, a legtöbben már eddig sem itt próbálták illegálisan átlépni a határt. A bevándorlók többsége a környező településeken keresztül próbál megszökni főleg éjszaka, az erdős vidéken, ahol a határt nem zárják le kerítéssel – írja a lap.

Gyakran látunk kisebb illegális bevándorlókból álló csoportokat, akik a kertjeinkben húzzák meg magukakat addig, ameddig nem tudnak átszökni a határon – számoltak be a napilap által megkérdezett helyiek, akik novemberben egy csoport afgánra lettek figyelmesek, akiket a hatóságok egy magánház kertjéből vittek el.

A probléma az, hogy az éjszakai határfigyelők a határ csupán 15-20 kilométeres szakaszát tudják pásztázni, a terület legnagyobb részét pedig erdő borítja. Elmúltak azok az idők, amikor a szovjet elektromos kerítések megvédték a határt, ma már ott tartunk, hogy az illegális bevándorlók éjjel-nappal próbálkoznak – panaszkodik Kiss György határőr.

Nincs ok aggodalomra?

A Telegraph riportjára reagálva Orodán Sándor, a határőrség szóvivője az MTI-nek nyilatkozva határozottan állította: “nincs ok aggodalomra, semmivel sem lesz rosszabb, sőt kifejezetten jobb lesz, mint eddig volt a határ őrizete”. Mint mondta, ezt megerősíti az is, hogy a schengeni ellenőrző bizottság hónapokon át ellenőrizte Magyarország felkészültségét és ennek eredményeként azt állapította meg, hogy a csatlakozó országok közül a magyar határőrizet készült fel a legjobban a schengeni követelményekre.

Magyarország mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy szavatolja az unió biztonságát a schengeni külső határokon – szögezte le a határőrség szóvivője.

Modern technológia

Utalt arra, hogy a határőrség olyan határvédelmi, felderítő, figyelő eszközöket, járműveket és technikákat szerzett be és állított rendszerbe, amelyek garantálják, hogy a lehető legjobb hatékonyságú legyen a határőrizet. Ezek között említette a hőkamerákat és a lépésérzékelő berendezéseket.

Kitért arra is, hogy a magyar határőrizeti szervek is együttműködnek ukrán kollégáikkal. Így például, ha még Ukrajna területén álló határsértő csoportokat érzékelnek egy magyarországi hőkamerával, akkor a magyar határőrizeti szervek az ukránok segítségét kérhetik. Nemcsak a határokat őrzik, hanem a “szűrőháló” részeként Magyarország egész területén működik az úgynevezett mélységi ellenőrzés, így bárhol el tudják fogni a határsértőket – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik